Clerks

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Clerks
(Clerks.)
GenreKomedi, drama
RegissörKevin Smith
ProducentScott Mosier och Kevin Smith
ManusKevin Smith
SkådespelareBrian O'Halloran, Jeff Anderson m fl
OriginalmusikGreg Graffin, Scott McCloud, David Pirner och Stabbing Westward
ProduktionsbolagMiramax Films och View Askew Productions
Premiär1994
Speltid92 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb

Clerks är en amerikansk film från 1994 av regissören Kevin Smith. Smith förekommer själv i filmen i rollen som Silent Bob, en karaktär som förekommer i flera av hans filmer och senare gav namn till en egen film (Jay and Silent Bob Strike Back).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Dante Hicks (Brian O'Halloran) måste hoppa in och jobba på sin lediga dag vilket leder till problem. I videobutiken bredvid jobbar Dantes vän Randal Graves (Jeff Anderson) som är Dantes raka motsats: han är stor i mun, förolämpar regelmässigt kunder och är allmänt ohyfsad. Under dagen konfronteras de två med olika kunder, de två marjiunalangarna Jay och Silent Bob som hänger utanför butiken samt Dantes flickvän som han lyckas alienera.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är inspelad i New Jersey och visades första gången i USA i januari 1994 på Sundance Film Festival där den köptes av filmbolaget Miramax. Den hade svensk premiär den 28 juni 1996 och är barntillåten.

Filmen finansierades främst av kreditkort, genom släkt och vänner och genom att Kevin Smith sålde sin stora samling serietidningar. Clerks filmades under 21 dagar, plus två dagar kompletteringsfilmande. Den totala kostnaden uppgick till $27 000. Efter den köpts upp av Miramax och gått igenom deras process uppgick kostnaden till $230 000. Filmen spelade in över tre miljoner dollar på amerikanska biografer.

Ett slut filmades där Dante Hicks dödas av en rånare, men Smith valde i slutändan att inte ta med det i filmen.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]