Clostebol

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Clostebol
Clostebol.svg
Systematiskt namn(8S,9S,10R,13S,14S,17S)-4-Chloro-17-hydroxy-10,13-dimethyl- 1,2,6,7,8,9,11,12,14,15,16,17-dodecahydrocyclopenta[a]phenanthren-3-one
Övriga namn4-chlorotestosterone
Kemisk formelC19H27ClO2
Molmassa322,869 g/mol g/mol
CAS-nummer1093-58-9
SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Clostebol (INN) (varumärkesnamn Steranabol, Test-Anabol), också känd som 4-chlorotestosterone eftersom det är ett 4-kloro-derivat av det naturliga manliga könshormonet testosteron, är en syntetisk anabol steroid som använts som prestationshöjande medel av flera idrottare genom åren. Det var utbrett i Östtyskland under 1970- och 1980-talet. Clostebol står med på Wadas lista över förbjudna preparat sedan mitten av 1990-talet.

I USA är Clostebol förbjudet och det är även förbjudet för medicinsk användning i stora delar av världen. I Brasilien finns det tillgängligt och används mot hudsjukdomar, liggsår och brännskador samt mot torra slemhinnor i slidan.

Hudsalvan Trofodermin[redigera | redigera wikitext]

Hudsalvor med clostebol är ovanligt i Europa. Trofodermin, som innehåller clostebol, finns dock att köpa receptfrittapotek i till exempel Italien. Salvan är fettlöslig och tas därför upp genom huden och ut i blodet. Trofodermin, som tillverkas av läkemedelsföretaget Pfizer, försäljs aven som sprej. Italiensk lag påbjuder, sedan 2003, att alla mediciner som innehåller något dopningspreparat måste vara märkta med en varningsskylt på förpackningen, således även Trofodermin. En stor röd varningsring med texten ”DOPING” finns på förpackningen till Trofodermin men inte på själva tuben.

Dopningsfall med clostebol[redigera | redigera wikitext]

  • Brasilianskan Maurren Higa Maggi avslöjades med Clostebol i kroppen 2003 och blev avstängd två år. Maggis förklaring var att hon fått i sig medlet via kräm som hennes läkare behandlat henne med.
  • Norska skidåkaren Therese Johaug lämnade 2016 ett positivt dopingprov som visade spår av Clostebol. Johaugs förklaring var att hon fått i sig medlet via krämen Trofodermin som hennes läkare Fredrik S. Bendiksen behandlat henne med. Besked om straff efter dopningsanklagelserna kom den 10 februari 2017. Domsutvalget i Norge stänger av Therese Johaug i 13 månader (vilket sedan överklagades av CAS och ändrades till 18 månader) för doping. Tiden räknas från den dag som hon först blev avstängd, det vill säga den 18 oktober 2016. Det betyder att avstängningen tar slut den 18 april 2018, vilket alltså med, påslaget på fem månader efter CAS’ överklagan, ledde till att hon ändå missade OS i Sydkorea.