Olympiska sommarspelen 2016

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Olympiska sommarspelen 2016
Rio de Janeiro bid slogan for the 2016 Summer Olympics.svg
Spelens motto
Grenar 306 grenar i 28 sporter
Värdskap
Land  Brasilien
Ort Rio de Janeiro
Arena Maracanã
Öppningsceremoni 5 augusti
Avslutningsceremoni 21 augusti

Olympiska sommarspelen 2016 blir de 31:a olympiska sommarspelen, och kommer att arrangeras i Rio de Janeiro, Brasilien, preliminärt 5 till 21 augusti 2016. Det blir första gången som ett OS arrangeras i ett sydamerikanskt land, andra gången i Latinamerika (efter Mexico City år 1968) och tredje gången på södra halvklotet (efter Australiens Melbourne och Sydney år 1956 och 2000).

Urval och omröstning[redigera | redigera wikitext]

Vilken ort som skulle arrangera spelen beslutades om den 2 oktober 2009 vid IOK:s kongress i Köpenhamn. Sista ansökningsdag var 13 september 2007.

Fyra av de städer som sökt spelen valdes som kandidater av IOK 4 juni 2008. Dessa var:

Vid den slutliga omröstningen i Köpenhamn åkte Chicago ut i första omgången och Tokyo i den andra, varvid det till slut stod mellan Madrid och Rio de Janeiro.

Ytterligare tre städer sökte spelen men valdes inte ut av IOK. Dessa var:

21 ytterligare städer planerade att söka, men gjorde det inte av olika skäl, till exempel brist på statligt eller folkligt stöd eller för att en annan stad i landet sökt.

Enligt IOK:s utvärdering i 11 kategorier från fjärde juni 2008 fick Madrid näst högsta och Tokyo högst poäng. Doha i Qatar fick högre poäng än Rio de Janeiro men valdes inte ut av IOK, detta efter att ha insisterat på att hålla spelen i oktober (i och med att det där och i hela Mellanöstern är för varmt i augusti) vilket IOK inte tyckte var lämpligt.

Sporter[redigera | redigera wikitext]

Den 9 oktober 2009 beslutade IOK i Köpenhamn att golf och rugby blir nya grenar 2016 [1].

Arenor[redigera | redigera wikitext]

Arenorna ligger i fyra områden, Copacabana, Maracanã, Deodoro och Barra da Tijuca. Öppning och avslutning hålls i Maracanãstadion med 90 000 sittplater. Friidrotten äger rum i João Havelange-stadion som ska få 60 000 sittplatser. En del fotbollsmatcher hålls i andra städer.

Deltagande nationer[redigera | redigera wikitext]

De första 3 länderna som kvalificerades var Tyskland, Storbritannien och Nederländerna. Det fjärde laget som kvalificerades var Brasilien för att det är de som ska arrangera spelen.

Deltagande länder

TV[redigera | redigera wikitext]

Hösten 2010 uppmanade Sportfive, i egenskap av försäljningsagent för IOK, alla intresserade mediebolag att lämna bud på de nordiska sändningsrättigheterna. Vinnaren för de svenska tv-rättigheterna blev MTG, vilket innebär att sommar-OS 2016 i Rio de Janeiro kommer att sändas i Viasats tv-utbud.[2] Beslutet att Olympiska spelen ska sändas i Viasat istället för i SVT har väckt kritik, eftersom alla inte har tillgång till Viasats kanaler, men även att det kostar för att man ska kunna se kanalerna.[3] Efter att ett förslag lagts fram i riksdagen i maj 2012 om att en så kallad evenemangslista ska skapas i Sverige, där oppositionspartierna (S, V , MP och SD) röstat för medan regeringspartierna (M, FP, C och KD) röstat emot en evenemangslista. Eftersom förslaget röstades igenom ska regeringen utreda om en evenemangslista ska införas i Sverige.[4] Syftet med en evenemangslista, som finns i liknande form i andra länder, är att samhällsintressanta sporter och grenar ska visas i så kallade fria TV-kanaler och som en övervägande majoritet har tillgång till.[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SVT Sport 9 oktober 2009 - Klart för golf och rugby i OS
  2. ^ Viasat snuvar SVT på OS - Aftonbladet 2011-06-16
  3. ^ http://www.dn.se/sport/det-kan-bli-slut-pa-os-i-viasat/ äst 2014-01-23
  4. ^ http://www.aftonbladet.se/sportbladet/sportitv/article17791516.ab läst 2014-01-23
  5. ^ http://www.journalisten.se/nyheter/os-och-fotbolls-vm-pa-listan läst 2014-01-23

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]