Constance Markiewicz

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Constance Georgine Markiewicz

Constance Georgine Markiewicz, grevinnan Markiewicz, född i London som Gore-Booth den 4 februari 1868, död 15 juli 1927, [1] var en irländsk Sinn Féin- och Fianna Fáil-politiker, revolutionär nationalist, suffragett och socialist. Hon var den första kvinna som valdes till Brittiska underhuset, även om hon inte tog sin plats. Hon var även den första kvinnan i Västeuropa som höll en plats i en kabinett, som arbetsminister i Irland 1919-1922. [2] Hon var skribent och illustratör i tidskriften Inghinidhe na hÉireann (Irlands döttrar) samt var med och grundade 1909 den irländska scoutrörelsen Fianna Éireann (som nu räknas som en terroristgrupp).[3]

Tillsammans med andra suffragetter protesterade Markiewicz våldsamt mot Irish Partys utspel i det brittiska parlamentet om att kvinnor inte skulle ha rösträtt om de fick igenom sin fråga om självständighet. Gruppen slog sönder ett flertal fönster på offentliga byggnader och hungerstrejkade i fängelset. Hon fick stöd från fackföreningen Irish Trade Unions och återgäldade tjänsten genom att stödja fackföreningen i Dublinlockouten 1913. Fackföreningens ordförande Jim Larkin sov hos Markiewicz natten före blodiga söndagen.

1916 slogs Markiewicz tillsammans med sina forna pojkscouter i Påskupproret.

1918 blev hon invald i brittiska underhuset för Sinn Féin. Ingen av Sinn Féin-medlemmarna dök dock upp i London, utan grundade Dáil Éireann. Markiewicz satt vid tidpunkten i fängelse, men blev hyllad när hon kom ut och valdes till arbetsminister.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”www.qub.ac.uk”. http://www.qub.ac.uk/cawp/Irish%20bios/TDs_2.htm#markievicz. Läst 24 september 2017. 
  2. ^ ”www.newworldencyclopedia.org”. http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Constance_Georgine,_Countess_Markiewicz. Läst 24 september 2017. 
  3. ^ ”www.bbc.co.uk”. http://www.bbc.co.uk/history/british/easterrising/profiles/po10.shtml. Läst 24 september 2017. 


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  • Anne Commire, red (1994). Historic World Leaders. "3". Gale Research Inc. sid. 865-869. ISBN 0-8103-8411-6