Constance Markiewicz

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Constance Georgine Markiewicz

Constance Georgine Markiewicz, grevinnan Markiewicz, född i London som Gore-Booth den 4 februari 1868, död 15 juli 1927, var en irländsk Sinn Féin- och Fianna Fáil-politiker, revolutionär nationalist, suffragett och socialist. Hon var den första kvinna som valdes till Brittiska underhuset, även om hon inte tog sin plats. Hon var även den första kvinnan i Västeuropa som höll en plats i ett kabinett, som arbetsminister i Irland 1919-1922. Hon var skribent och illustratör i tidskriften Inghinidhe na hÉireann (Irlands döttrar) samt var med och grundade den irländska scoutrörelsen Fianna Éireann (som nu räknas som en terroristgrupp) 1909.

Tillsammans med andra suffragetter protesterade Markiewicz våldsamt mot Irish Partys utspel i det brittiska parlamentet om att kvinnor inte skulle ha rösträtt om de fick igenom sin fråga om självständighet. Gruppen slog sönder ett flertal fönster på offentliga byggnader och hungerstrejkade i fängelset. Hon fick stöd från fackföreningen Irish Trade Unions och återgäldade tjänsten genom att stödja fackföreningen i Dublinlockouten 1913. Fackföreningens ordförande Jim Larkin sov hos Markiewicz natten före blodiga söndagen.

1916 slogs Markiewicz tillsammans med sina forna pojkscouter i Påskupproret.

1918 blev hon invald i brittiska underhuset för Sinn Féin. Ingen av Sinn Féin-medlemmarna dök dock upp i London, utan grundade Dáil Éireann. Markiewicz satt vid tidpunkten i fängelse, men blev hyllad när hon kom ut och valdes till arbetsminister.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  • Anne Commire, red (1994). Historic World Leaders. "3". Gale Research Inc. sid. 865-869. ISBN 0-8103-8411-6