Cooloolamonster

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Cooloolamonster
CSIRO ScienceImage 10713 Cooloola Monster.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningRätvingar
Orthoptera
UnderordningLånghornsrätvingar
Enisfera
FamiljCooloolidae
SläkteCooloola
ArtCooloolamonster
C. propator
Vetenskapligt namn
§ Cooloola propator
AuktorRentz, 1980
Hitta fler artiklar om djur med

Cooloolamonster (Cooloola propator) är en hopprätvinge med ett grävande levnadssätt som förekommer i sydöstra Queensland i Australien. Arten är typart för släktet Cooloola, som är det enda släktet i den för Australien endemiska hopprätvingefamiljen Cooloolidae.

Cooloolamonster beskrevs vetenskapligt första gången 1980 och den sågs då som så olik andra hopprätvingar att den placerades i en egen familj.[1] Den hittades första gången 1976 i Coolooladelen i Great Sandy nationalpark och det är efter området som den upptäcktes i som den fått sitt trivialnamn. Det vetenskapliga släktnamnet och familjenamnet kommer också från detta. Sedan dess har ytterligare tre arter i familjen Cooloolidae beskrivits.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Cooloolamonster är påtagligt anpassad till ett grävande levnadssätt i sandig mark. Trots att den hör till underordningen långhornsrätvingar har den korta antenner och den är kraftigt och robust byggd och har speciellt anpassade grävben för att gräva sig fram i sanden. Vingarna är tillbakabildade och insekten kan inte flyga. Honorna kommer aldrig upp på markytan, men hanarna kan gräva sig upp till markytan under regniga nätter och vandra omkring i sökandet efter en hona. Födan består av skalbaggslarver och cikadanymfer som den finner i den sandiga marken.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rentz, D.C.F. 1980: A new family of ensiferous Orthoptera from the coastal sands of southeast Queensland. Memoirs of the Queensland Museum, 20: 49-63.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]