Cooloolamonster

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Cooloolamonster
CSIRO ScienceImage 10713 Cooloola Monster.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Rätvingar
Orthoptera
Underordning Långhornsrätvingar
Enisfera
Familj Cooloolidae
Släkte Cooloola
Art Cooloolamonster
C. propator
Vetenskapligt namn
§ Cooloola propator
Auktor Rentz, 1980
Hitta fler artiklar om djur med

Cooloolamonster (Cooloola propator) är en hopprätvinge med ett grävande levnadssätt som förekommer i sydöstra Queensland i Australien. Arten är typart för släktet Cooloola, som är det enda släktet i den för Australien endemiska hopprätvingefamiljen Cooloolidae.

Cooloolamonster beskrevs vetenskapligt första gången 1980 och den sågs då som så olik andra hopprätvingar att den placerades i en egen familj.[1] Den hittades första gången 1976 i Coolooladelen i Great Sandy nationalpark och det är efter området som den upptäcktes i som den fått sitt trivialnamn. Det vetenskapliga släktnamnet och familjenamnet kommer också från detta. Sedan dess har ytterligare tre arter i familjen Cooloolidae beskrivits.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Cooloolamonster är påtagligt anpassad till ett grävande levnadssätt i sandig mark. Trots att den hör till underordningen långhornsrätvingar har den korta antenner och den är kraftigt och robust byggd och har speciellt anpassade grävben för att gräva sig fram i sanden. Vingarna är tillbakabildade och insekten kan inte flyga. Honorna kommer aldrig upp på markytan, men hanarna kan gräva sig upp till markytan under regniga nätter och vandra omkring i sökandet efter en hona. Födan består av skalbaggslarver och cikadanymfer som den finner i den sandiga marken.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rentz, D.C.F. 1980: A new family of ensiferous Orthoptera from the coastal sands of southeast Queensland. Memoirs of the Queensland Museum, 20: 49-63.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]