Couronne

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Klassiskt svenskt couronne-spelbräde i masonit med köer och ringar
Carrom-spelbräde
Carrom-brickor

Couronne, eller koronn, är en variant av brädspelet carrom. Carrom tros ha sitt ursprung i Indien, där det än i dag är mycket populärt. Carrom är ett biljardliknande spel, som spelas på en stor träskiva med hål i de fyra hörnen, och målet är att skjuta ner runda brickor av trä i hålen. I den ursprungliga varianten av spelet används fingrarna för att skjuta ner brickorna i hålen.

Den variant av spelet som är mest känd i Sverige härstammar från USA. Skillnaderna mellan carrom och couronne är framför allt att couronnebrädet är mindre, att man i couronne använder ringar istället för massiva träbrickor, samt att man i couronne använder enkla köer för att skjuta ned ringarna i hålen.

På 1930-talet arrangerades SM i couronne på NK-varuhuset i Stockholm. Tävlingsverksamheten har sedan dess varit obefintlig i Sverige, men sedan sommaren 2012 har sporten fått ett lyft då det har anordnats turneringar vid Blekingska nationen i Lund. Studentföreningen Lunds Akademiska Couronnesällskap som är en samarbetsförening till Akademiska Föreningen anordnar träning och turneringar i Lund. I centrala Jämtland anordnas en årlig inbjudningsturnering sedan 2004 med inofficiell Vm-status.

Couronne på Internet[redigera | redigera wikitext]

Couronne är även ett populärt onlinespel som kan spelas på webbplatser som Shockplay. På Shockplay är Guld i Couronne Masters (vilken brukar ses som världsmästerskapet i internetcouronne) och elitserieguld, det mest åtråvärda man kan vinna.

Sedan 2009 finns även en version av spelet på Miniclip.com och kallas där för Disc Pool. Disc Pool finns även för Iphone.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]