CyanogenMod

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
CyanogenMod
LogoCyanogenMod 10
OS-familj Android, Linux
Webbplats Officiell webbplats

CyanogenMod är ett modifiererat mobiloperativsystem baserat på operativsystemet Android, och kan ersätta den förinstallerade Android-version som finns i smarttelefoner och surfplattor. CyanogenMod innehåller inte bloatware eller spyware enligt dess utvecklare, möjliggör anpassningar av användargränssnittet och sägs kunna öka prestanda och tillförlitlighet jämfört med officiellt släppta versioner av operativsystemet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Programmets namn härrör från att det är en mod som har utvecklats inom ett öppen källkodsprojekt grundat av signaturen Cyanogen (Steve Kondik), ursprungligen baserat på ett mod utvecklat av signaturen JesusFreke år 2008 för mobilen HTC Dream. Den första utgåvan var version 3.1 och släpptes 2009. Programvaran hade över 50 miljoner registrerade användare år 2013.

Tekniska detaljer[redigera | redigera wikitext]

CyanogenMod erbjuder flera funktioner och alternativ som inte finns i de officiella Android-versioner som distribueras av leverantörer av mobila enheter. Funktioner som stöds av CyanogenMod inkluderar inbyggda tematiska skinn, FLAC audio codec, en stor APN-lista (lista över mobilleveratörers Internetaccesspunkter), en OpenVPN-klient, Privacy Guard (per app-behörighet till systemresurser), stöd för tethering över vanliga kommunikationsgränssnitt, CPU-överklockning och andra prestandaförbättringar, olåsbar starthanterare med root-access, mjuka knappar och anpassning av meddelanden i rullgardinen (t.ex. Wi-Fi , Bluetooth och GPS), och andra förbättringar av användargränssnittet.

Idag finns programvaran för en lång rad enheter. År 2015 fanns SNAPSHOT (stabil version) och NIGHTLY (beta-version) för mer än 150 enheter på den nuvarande utvecklingsgrenen.

CyanogenMod kräver i allmänhet root-access till den mobila enheten (jailbreaking eller superuser-access) och manuell installation. Versionen Cyanogen OS kräver inte rootaccess, och kan förinstalleras på en enhet utan att Android har varit förinstallerad.

I sin egen dokumentation beskrivs CyanogenMod som firmware eller ROM.

Upphovsrätt[redigera | redigera wikitext]

CyanogenMod består av öppen källkod utvecklad av Google såväl som tredjepartsprogramvara. Proprietära appar från Google innefattas inte i CyanogenMod, men kan backas upp från Google medföljande mobiloperativsystem och sedan återinstalleras på CyanogenMod utan att intrång görs i Googles upphovsrätt, enligt en överenskommelse mellan Cyanogen Inc och Google. CyanogenMod innehåller dock enhetsspecifika driverutiner som kan utgöra intrång i leverantörens upphovsrätt.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]