Cykelcross

Från Wikipedia

Cykelcross (Cyclo-cross)) är en tävlingsform inom cykelsporten samt cykeltypen som används där. I Sverige administreras tävlingsformen av Svenska Cykelförbundet (SCF).

Cykelcross-åkare.

Cykeln[redigera | redigera wikitext]

En typisk cykelcross-cykel, optimerad för tävlingsbana.

Cykelns egenskaper är optimerade för tävling i enklare terräng, och förenklat kan cykelcrossen förklaras vara en landsvägscykel men med mer robusta hjul, växlar och bromsar. Däcken är också bredare och har större mönster och luftkammare än landsvägsdäck. Ramarna är ofta byggda med horisontella överrör där kablage och vajrar är dragna på ovansidan av överröret. Detta med anledning av att tävlingsmomenten innebär att cykeln ofta måste bäras över plankhinder, trappor eller andra hinder. Vanligt rammaterial är aluminium, men även inom cykelcrossen är numera ramar i kolfiber vanliga. Stålramar förekommer också.

Tävlingsformen[redigera | redigera wikitext]

Tävlingarna framförs vanligen på varvbana där varvtiden är omkring fem till tio minuter och den totala tävlingstiden i elitklassen (elite, prestige) nära 60 minuter, alternativt[1] ett varv på en längre bana med motsvarande totaltid. Banan skall innehålla variationer mellan till exempel stig, sand, väg, park eller äng för att ge cyklisterna tempovariation. Därutöver är hinder vanligt förekommande för att skapa situationer där cykeln måste bäras; de skickligaste cyklisterna kan forcera de vanligt förekommande plankhindren genom att hoppa över dessa i farten. 1/3 av banan ska utgöras av terräng som innebär att cyklarna behöver bäras.[1] Allt detta tillsammans med den i cykelsammanhang relativt korta tävlingstiden medför hög intensitet för de tävlande där stor syreupptagningsförmåga samt manöverskicklighet är två betydelsefulla parametrar. Speciella moment för cykelcross är just av- och påstigningar i fart, lyft- och bärmoment, kurvtagning samt cykling i sand. Cyklister rekryteras både från landsvägscykling och mountainbike.

Historik[redigera | redigera wikitext]

En cykelcross-tävling i Baskien, Spanien 1947.

Sporten har sitt ursprung på den europeiska kontinenten och sägs ha sin bakgrund som en förlängning av cykelsäsongen och för att effektivisera vinterträningen. Stora nationer inom cykelcross är Belgien, Nederländerna, Tyskland, Storbritannien och USA. Sporten har funnits sporadiskt i Sverige men har först på senare år formaliserats av SCF. Sedan 2006 finns en nationell tävlingsserie (cup) i Sverige. De första svenska mästerskapen i cykelcross (Mölndals CK, 2008) vanns av Kajsa Snihs, IK Jarl Rättvik (dam), och Jens Westergren, Falu CK (herr).

Exempel på cykelcross-banor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Petersson, Thure: "Cykelcross" i "cykelsport".. NE.se. Läst 7 augusti 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]