DIBS Payment Services

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
DIBS Payment Services AB(publ)
DIBS
Typ Aktiebolag
Huvudkontor Sverige Stockholm
Antal anställda 99
Historia
Grundat 1998
Ekonomi
Omsättning 159,5 miljoner kronor
Övrigt
Webbplats www.dibs.se
Fotnoter Statistik från 2013 års bokslutskommuniké

DIBS, ledande inom betalningar på nätet och en del av Nets, har det bredaste utbudet av enkla och säkra betalningslösningar för e-handel i Norden. 

Historik[redigera | redigera wikitext]

Sverige

DIBS grundades 1998 och har kontor i Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Oslo. DIBS grundades som företag i Sverige när man såg de enorma möjligheterna med e-handel och förutspådde att detta skulle explodera. När företaget startades 1998 gick det inte att ta betalt på nätet i Sverige och Norden, eftersom de nordiska bankerna inte accepterade e-handel. E-handeln existerade knappt. DIBS kopplade då upp sig mot en engelsk bank för att ge svenska webbutiker möjlighet att ta betalt. Några år senare i början på 2000-talet insåg även de svenska bankerna möjligheterna med e-handel och tillät sedermera e-handelstransaktioner. E-handeln började nu växa mycket snabbt.

DIBS växte nu också snabbt, främst genom sammangående mellan DIBS och DebiTech. Men bolaget hade även en stark organisk tillväxt och växte också genom ett antal förvärv som exempelvis iDeb, Cardia och OneCredit. DIBS börsnoterades 2007 på Nasdaq OMX First North Stockholm, till ett pris om 36 kr per aktie. 2015 förvärvades DIBS av betalningskoncernen Nets till aktiekursen 82,50 (premie på 45 %) då också bolaget avnoterades. Det tog 15 år för DIBS att nå 1 miljard transaktioner och att nå 2 miljarder tog bara 3 år och nåddes 2017.

Norden

Genom Nets förvärv av både DIBS och finska Paytrail, och med redan ägda Netaxept skapades en ännu starkare nordisk koncern och leverantör av kompletta betallösningar. Med DIBS som en del av koncernen har Nets nu ett starkare erbjudande inom betalningar på nätet.

Bolagets betalväxel genomgår årligen en PCI DSS-certifiering (Payment Card Industry Data Security Standard).

Erbjudande[redigera | redigera wikitext]

DIBS tillhandahåller lokala betalsätt i Norden och bland annat Polen, Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Storbritannien, och Baltikum. Bolaget har fler än 15 000 kunder i 20 länder och har genomfört över 2 miljarder transaktioner. DIBS kunder omsätter årligen över 100 miljarder genom DIBS system enligt årsredovisningen[1]. 2015 förvärvades DIBS av betalningskoncernen Nets då också bolaget avnoterades från First North. DIBS erbjuder betallösningar för e-handel inom alla branscher.

2017 lanseras den nya betallösningen Easy som förenklar nätbetalningar både för webbutiker och konsumenter.

Bolagsstyrning[redigera | redigera wikitext]

VD 2017 är Daniel Larsson.

Ägare är Nets Groupo [1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://mb.cision.com/Main/898/9556796/224182.pdf

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]