Dagbok för alla mina fans

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För en amerikansk familjekomedi baserad främst på en bok i bokserien, se Dagbok för alla mina fans (film).

Dagbok för alla mina fans, engelsk originaltitel: "Diary of a Wimpy Kid", är en amerikansk bokserie i dagboksform. Den skrivs helt av Jeff Kinney. Denna bok handlar om Gregory Heffley och hur han hanterar sin vardag.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Gregory "Greg" Heffley

Greg är seriens huvudperson och serien består av hans dagbok. Greg är lat och ganska självisk och gillar tevespel och dokusåpor. Han är extremt olycksdrabbad och misslyckas med det mesta han gör. Han har som mål att bli rik och berömd när han är vuxen.

Rowley Jeffersson

Rowley är Gregs bästa kompis. Men detta är omdiskuterat då Greg ofta är lite elak mot honom och gärna vill att han ska se det naturligt att Greg ska bestämma. Rowley är ganska barnslig och leker gärna med leksaker för barn som är mycket yngre än han. Han har gult band i karate, men ses sällan utöva sin sport. Hans föräldrar skämmer ofta bort honom och uppmuntrar. Greg menar att detta aldrig kommer att sluta väl. De har ofta blivit osams.

Fregley Smith

Fregley beskrivs av Greg som "konstig". Han står alltid på sin gräsmatta och säger konstiga saker till honom när han råkar gå förbi. Några exempel är "Vill du se min hemliga fläck?", "Luktar den här sårskorpan konstigt?" och "Vill du veta lite om mina hygienproblem?". Han har även setts hacka med en pinne på en drake. Han tål inte socker men tycks inte vara medveten om det, hans "kickar" kommer och går, ofta framför Gregs näsa.

Rodrick Heffley

Rodrick är Gregs storebror. Rodrick är ofta elak mot Greg och lurar honom ofta in i problem och blir ofta ett föremål för hans "skämt". Rodrick älskar heavy metal-musik och har ett band (Böjs i Blajan, som i själva verket heter Bajs i blöjan, då Rodrick är mycket dålig på stavning) som framför den sortens musik. Greg och Frank (Gregs pappa) hatar bandets låtar. Rodrick överträffar vida Gregs lathet och sov en gång från söndag kväll till tisdag morgon. Rodrick är seriens enda karaktär som regelbundet har ögonbryn.

Manfred "Manny" Heffley

Manny är Gregs bortskämda lillebror. Han får många rättigheter som Greg inte fick i hans ålder. Han har runt 150$ som bygger på pengar han får för att han går på pottan utan att någon säger åt honom och pengarna som folk måste betala när man säger en svordom som han hör.

Frank Heffley

Frank är Gregs, Rodricks och Mannys pappa. Han har dålig sammanhållning med sina barn, men Greg menar att detta är till det bättre. Den enda likheten mellan Greg och hans far är att båda hatar heavy metal och serien "Lilla Gullet". Frank är ofta besviken över sina söner och planerade till och med en gång att skicka Greg till en militärskola. Han är mycket intresserad av USA:s historia.

Susan Heffley

Susan är Gregs mamma. Hon är uppmuntrande, trevlig och, tror hon själv, en perfekt mamma. Hon lyckas göra bort Greg vid ett hundratal tillfällen och lyckas dra in familjen i aktiviteter.

Chirag Gupta

Chirag är en av Gregs klasskamrater som är lite annorlunda.

Lenwood Heath

Lenwood är ärkefiende till Gregs pappa (Frank). I Ett hopplöst fall är han en irriterande tonåring, som senare i boken blir skickad till militärskola, där han blir en ansvarsfull tonåring. Man har sett honom jobba på stadens bio.

Bryce Andersson

Bryce är den populäraste killen i Gregs klass, och är omtyckt av såväl klassens killar och tjejer

Böcker[redigera | redigera wikitext]

De flesta böckerna i bokserien Dagbok för alla mina fans är översatta till svenska av Thomas Grundberg och utgivna av Bonnier Carlsen.