Dahshur

Dahshur
(arabiska: دهشور)
Dashur
Ort/gravplats
Den böjda pyramiden
Den böjda pyramiden
Land Egypten Egypten
guvernement Giza (guvernement)
Landmärke Den Böjda Pyramiden
Röda pyramiden
Svarta pyramiden
Koordinater 29°48′N 31°13′Ö / 29.800°N 31.217°Ö / 29.800; 31.217
Geonames 358483
Världsarv
Namn Memfis och Giza
År 1979 (#3)
Region Afrika
Dahshurs placering i Egypten
Dahshurs placering i Egypten
Dahshurs placering i Egypten

Dahshur (arabiska: دهشور Dahšūr), alternativ stavning är Dashur eller Daschur, ligger i en hörna av öknenNilens västra sida, omkring 40 kilometer söder om Kairo. Platsen är ett kungligt begravningsområde, en nekropol, känd i huvudsak för de tre pyramiderna. Den Böjda Pyramiden och Röda pyramiden, och byggdes under farao Snofrus regeringstid omkring 2500 f.Kr. i det Gamla riket i det forntida Egypten. Den Svarta pyramiden, byggd långt senare under Amenemhat III:s styre, är dock mycket mer förfallen.

Den polerade pyramidion eller toppstenen av granit från den Svarta pyramiden finns att beskåda i huvudsalen på Egyptiska museet i Kairo. Den ovanliga formen på den Böjda pyramiden är unik och representerar en övergångsform som man tror blev nödvändig innan man löste problemet med att få de allt större pyramiderna att hålla. Röda pyramiden är världens första "äkta" pyramid.

I Dahshur uppfördes fler kungliga pyramider och gravar uppfördes på platsen under det Mellersta riket. I gravar tillhörande prinsessor från den 12:e dynastin gjorde arkeologen Jacques Morgan fynd av juveler under utgrävningar i slutet av 1800-talet.

Dahshur gränsar mot Sakkara i norr. Området, från Gizaplatån i norr till Dahshur i söder har varit en nekropol för innevånare i Memfis under olika perioder och upptogs på Unescos världsarvslista 1979.[1]

Bilder från Dahshur[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Unescos världsarvslista” (på engelska). whc.unesco.org. http://whc.unesco.org/en/statesparties/eg. Läst 10 november 2012. 

Allmänna källor[redigera | redigera wikitext]

  • Baines, John och Málek, Jaromir: Atlas of Ancient Egypt, Oxford: Equinox (1984).