Dan Wolgers

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Torso, utanför Fotografiska i Stockholm.
Marsipanrosen på prinsesstårtan i Bagarmossen.

Per Daniel (Dan) Wolgers, född 7 december 1955, är en svensk konstnär.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Dan Wolgers utbildade sig vid Konsthögskolan 1980-1985 och blev professor där 1995. Han arbetar ofta med olika vardagsföremål och med skämtsamma verk i dadaistisk tradition och ofta provocerar han åskådaren genom att ifrågasätta konsten, konsthandeln och om vad som är äkta eller falskt inom konsten.[1] Exempelvis när han 1991 lät reklambyrån Rififi kreera och producera en av hans konstutställningar, utan Wolgers medverkan annat än på vernissagen, eller när han 1993 stal bänkarna från utställningslokalen. Det året fick Dan Wolgers i uppdrag att medverka i en installation på Liljevalchs konsthall. Dan Wolgers fick intendent Philippe Legros tillstånd att låna ett par bänkar, som han sedan sålde på auktion. Dan Wolgers blev för detta fälld för förskingring med villkorlig dom och 60 dagsböter à 40 kronor, men han passade samtidigt på att signera det oöppnade kuvertet med domen och sälja det för 20 000 kronor.

Dan Wolgers är bland annat känd för omslaget till en årgång av Stockholms telefonkatalog 1992, på vilket han lät trycka sitt eget telefonnummer. Detta ledde till att många blev uppretade och till att Wolgers så småningom bytte telefonnummer. Telefonkatalogen säljs idag på kvalitetsauktioner och finns bland andra representerad på Museum of Modern Art i New York. Wolgers hade en stor separatutställning på Liljevalchs konsthall 2002.

Dan Wolgers är en av få svenska konstnärer som ställt ut på Louvren. År 2000 ställdes hans Marcel Duchamp-inspirerade flasktorkare, som var Wolgers bidrag till Absolut Vodkas konstserie, ut där.

Dan Wolgers är brorson till Beppe Wolgers. Han är gift, har två barn och bor i Stockholm. Han mottog år 1999 Moderna Museets Vänners skulpturpris - K. A. Linds hederspris.

Offentliga verk i urval[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ 2010-03-12 Nationalencyklopedin