Kiasma

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Kiasma med Sanomahuset i bakgrunden till vänster.

Kiasma är ett finländskt museum för samtidskonst och ingår i Finlands Nationalgalleri.

Kiasma byggdes åren 1996-98 vid Mannerheimvägen i Helsingfors och är ritat av Steven Holl. Hela museet är byggt i vitmålad betong och tanken bakom arkitekturen är att den ska tala ljusets språk. Byggnaden har fått sitt namn av den grekiska bokstaven chi och ordet för "korsning" vilket baserar sig på Steven Holls koncept, där han arbetar mycket med att planera ytor och former utifrån det naturliga ljuset.[1] Museets mål är att göra nutidskonst mera känt och höja dess status. År 2006 hade museet 234 213 besökare, vilket gjorde det till Helsingfors mest besökta museum[2]. Vid 2011 har Kiasma haft mer än tre miljoner besökare.[3]

Historik[redigera | redigera wikitext]

En arkitekturtävling för att bygga ett museum för nutidskonst i Helsingfors arrangerades år 1992. Tävlingen var menad för nordiska och baltiska arkitekter, men också fem internationellt kända arkitekter deltog. Av 516 deltagare vann Steven Holl tävlingen med "Chiasma".

Byggandet föregicks av mycket kontrovers. Att en amerikansk arkitekt skulle rita en finsk statlig byggnad stack i många finska arkitekters ögon. Också byggnadens plats alldeles intill marskalk C.G.E. Mannerheims staty var orsak till en hätsk offentlig debatt. Många i Helsingfors ansåg att den nya omgivningen kring nationalhjältens staty inte var passande. Kritikerna fick stöd för sina argument mot byggnaden då det visade sig att takkonstruktionen inte fungerade i Finlands klimat och det läckte in vatten i fogarna. 20.000 namn insamlades på en protestlista mot den kontroversiella byggnaden. Invigningen blev trots allt en framgång och kritiken har minskat med åren, desto mer efter att andra modernistiska byggnader har byggts omkring Kiasma.

Samling[redigera | redigera wikitext]

Kiasmas samling består av 8.500 verk och växer med omkring 150 verk per år. Samlingen består till stor del av finländsk samtidskonst samt konst från närliggande länder. Stommen av Kiasmas samling består av Finlands Nationalgalleriets samling av konstverk från och med år 1960.[4] I samlingen finns verk av bland andra finska samtidskonstnärer som Paavo Kauramäki och Eija-Liisa Ahtila. I samlingen ingår även verk av internationellt kända konstnärer som exempelvis Marina Abramovic.[5]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kiasma - Arkitektur”. http://www.kiasma.fi/sv/kiasma/arkitektur/. Läst 12 november 2014. 
  2. ^ Helsingin Sanomat 9.7.2007
  3. ^ ”Kiasma.fi”. http://www.kiasma.fi/sv/kiasma/vanliga-fragor/. Läst 12 november 2014. 
  4. ^ ”Finlands Nationalgalleri - Konstsamlingar”. http://kokoelmat.fng.fi/app?action=page&lang=se&si=http%3A%2F%2Fwww.kiasma.fi&museummode=all. Läst 12 november 2014. 
  5. ^ ”Finlands Nationalgalleri”. http://www.kansallisgalleria.fi/sv/. Läst 12 november 2014.