Dansflugor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dansflugor
Empis sp.jpg
Empis sp.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Sexfotingar
Hexapoda
Klass Insekter
Insecta
Ordning Tvåvingar
Diptera
Underordning Flugor
Brachycera
Familj Dansflugor
Empididae
Vetenskapligt namn
§ Empididae
Hitta fler artiklar om djur med

Dansflugor (Empididae) är en familj i insektsordningen tvåvingar som tillhör underordningen flugor. Det är en stor familj som är utbredd över hela världen, med särskilt många arter i holarktiska regionen. Familjen är mycket varierad, och några tidigare beskrivna underfamiljer till Empididae har senare fått status som egna familjer.

Dansflugor är små till medelstora flugor, ofta med en förhållandevis slank kroppsbyggnad och svarta eller gulbruna färger. Andra typiska kännetecken för familjen är ett litet, rundat huvud med stora facettögon, stickande och sugande mundelar och förhållandevis kraftiga ben. En del arter har ben som fungerar som griporgan. Flertalet arter har långa, smala och genomskinliga vingar, men det finns också några arter som har bredare och mer färgade vingar.

Som fullbildade insekter är dansflugorna rovdjur som tar andra mindre insekter, men de kan också besöka blommor, från vilka de suger nektar. Flera arter är kända för att svärma innan parningen, vanligen över någon vattenyta.

Hanen kan i samband med parningen även överlämnar en friargåva till honan, bestående av ett nyss fångat byte. Hos vissa arter kan denna matgåva vara inspunnen.

Larverna kan leva både i vatten och på land, i fuktig mark, ved eller multnande organiskt material. De är vanligen rovdjur som tar andra, små ryggradslösa djur.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke & Andersson, Sven. Flugor och myggor: naturguide i färg om tvåvingarnas utseende, utveckling, levnadssätt och beteende, Interpublishing AB, 1979. ISBN 91-534-0522-6

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]