Data (Star Trek)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Data
Star Trek-rollfigur
Första framträdande "Encounter at Farpoint"
Senaste framträdande Star Trek Nemesis
Skådespelare Brent Spiner
Anknytning
Lojalitet Stjärnflottan
Grad Örlogskapten
Befattning Andreofficer
Vetenskapsofficer
Information
Art Android
Kön Man
Hemvärld Omicron Theta
Född ca 2336
Död Okänt
Familj Dr. Noonien Soong (far)
Juliana Soong (mor)
Dr. Ira Graves (farfar)
Lore (bror)
Lal (dotter)
Dr. Arik Soong (förfader)
Spot (katt)

Data, rollfigur i Star Trek: The Next Generation som spelas av Brent Spiner. Namnet uttalas motsvarnde "dej"+"ta". Data är en android, en robot i form av en människa, med en positronisk hjärna. Han har ungefär samma funktion som Spock i originalserien, med en strikt logisk syn på verkligheten och en intresserad distans till människan. Hans mål är att bli mer mänsklig, vilket gör att han ständigt studerar och imiterar mänskligt beteende, något som gjort honom mycket populär bland fansen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Data skapades av doktor Noonien Soong (spelad av Brent Spiner), efter sammanlagt sju misslyckade försök att skapa en artificiell livsform, varav de flesta tenderade att drabbas av nervsystemskollapser. Lore, Datas närmaste storebror (också spelad av Brent Spiner), som medverkade i flera avsnitt av TNG, överlevde, men saknade Datas samvete och blev hans onde tvilling.

Efter att ha räddats från en planet som ödelagts av ett kristallväsen beslutade sig Data för att ansöka till Stjärnflottan. När han utexaminerats tjänade han på flera skepp innan han slutligen kom till Enterprise.

Relationer[redigera | redigera wikitext]

Data har, trots att han är oförmögen att känna känslor, många relationer. Det förklaras med att hans nervbanor blivit vana vid vissa intryck. Hans närmaste vän är Geordi LaForge och han har en katt vid namn Spot, men han har också haft romantiska relationer. I avsnittet The Naked Now hade han ett kort intimt möte med Tasha Yar.

Intressen och personlighet[redigera | redigera wikitext]

Data spelar poker, fiol, målar, och forskar. Han behöver inte äta, träna eller sova, men gör det ibland ändå för att vara social. Hans stora idol är Sherlock Holmes.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Rollfiguren Data bygger på en figur ur en TV-film från 1970-talet som Gene Roddenberry skrev, The Questor Tapes, om en android som sökte efter sin skapare för att förstå mer om mänskligheten. Filmen, som var tänkt som ett pilotavsnitt till en tänkt TV-serie, gillades inte av censorerna, p.g.a. att androiden Questor hade sex med en kvinna. När Data senare hade sitt möte med Tasha Yar hade censorerna inget att säga.

Nyckelavsnitt[redigera | redigera wikitext]

Värdefulla avsnitt för att förstå Data.

  • "Encounter at Farpoint" (Rollfiguren introduceras)
  • "The Measure of a Man" (Datas rättigheter diskuteras)
  • "Datalore" (Lore upptäcks)
  • "Datas Day" (En dag i Datas liv)