David Spade

Från Wikipedia
David Spade
FöddDavid Wayne Spade[1]
22 juli 1964[2][3][4] (59 år)
Birmingham, USA
Medborgare iUSA
Utbildad vidArizona State University
Scottsdale Community College
Saguaro High School
SysselsättningManusförfattare, musiker[5], dansare[5], TV-programledare[5], komiker, skådespelare[5], röstskådespelare, ståuppkomiker
Noterbara verkKejsarens nya stil
Barn1
FöräldrarWayne M. Spade
Judith J. Spade
Utmärkelser
Stjärna på Hollywood Walk of Fame
Webbplatsdavidspade.com/
Redigera Wikidata

David Wayne Spade, född 22 juli 1964 i Birmingham, Michigan, är en Emmy- och Golden Globe-nominerad amerikansk skådespelare, komiker och TV-personlighet som blev känd i början av 1990-talet som medlem i sketch-gruppen och TV-programmet Saturday Night Live. Han spelar för tillfället en av huvudrollerna i CBS-produktionen Rules of Engagement och är värd för den tredje säsongen av hans underhållningsprogram: The Showbiz Show with David Spade på kanalen Comedy Central.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Livet före karriären[redigera | redigera wikitext]

Spade var den yngste av tre söner och föddes i Birmingham, Michigan. Hans mor, Judith M., var författare och redaktör. Hans far, Wayne M. Spade, var försäljningsrepresentant.[6][7] Hans far flyttade familjen till Scottsdale, Arizona men övergav dem kort därefter. Spades bröder heter Bryan Spade och Andy Spade; Andy Spade är make till den berömda modedesignern Kate Spade och är själv VD över Kate Spade New York.

Spades mor gifte till slut om sig, men Davids nye styvfar begick självmord redan 1981 (när David var 17 år). Han var mer intelligent än sina klasskamrater och studerade bl.a. avancerat matematik och läsning redan under andra klass, vilket enligt honom själv fick honom att framstå som konstig i de andras ögon. Spade examinerade från Saguaro High School år 1982. Han fortsatte sedan till Arizona State University där han fick en examen i handel år 1986. Han var under denna tid en medlem av Sigma Alpha Epsilon. Han var dessutom medlem och aktiv ståuppkomiker i universitetets komedigrupp "Farce Side Comedy Hour" från 1985 och framåt. Innan han fann framgången som komiker försörjde sig Spade genom att arbeta som smörgåsnisse, parkeringsbetjänt och skateboardaffärsanställd.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Efter att ha uppmuntrats av sina vänner att sträva efter en karriär som komiker blev han aktiv som stå-uppare efter att han gått ut college. Hans bästa väns död och styvfaderns självmord ledde till att han valde att ägna sig helt åt komedin.

Med hjälp från sin vän Dennis Miller blev Spade rekryterad till Saturday Night Live-truppen år 1990 som en regelbunden medlem och författare. Väl där etablerade han sig fort och blev populär för sina sarkastiska karaktärer i sketcherna. Enligt intervjuer gav han bort det mesta av sitt tidiga material till Dana Carvey att framföra i programmet. Med skäl av att han inte arbetade så mycket som producenterna ville riskerade han dock att förlora sitt jobb som skådespelare. Detta hot avvärjdes emellertid av Hollywood Minute-segmentet som gjorde hans position säker.

Även om de flesta av hans kollegor från SNL lämnade programmet runt 1995 stannade Spade kvar i ett år för att hjälpa de nya komikerna att etablera sig. Han slutade 1996 och angav utbrändhet som skäl.

Spades nästföljande försök på en filmkarriär gick sådär, hans filmer Joe Dirt och Dickie Roberts: Former Child Star blev hårt kritiserade ekonomiska misslyckanden. Han arbetade sedan med SNL-kollegan Chris Farley i filmerna Tommy Boy och Black Sheep, i ett försök att skapa en modern version av Helan och Halvan. Filmerna blev tämligen framgångsrika och de två vännerna planerade en tredje film tillsammans, men diverse element fördröjde filmen och det hela rann ut i sanden när Chris Farley dog av en överdos vid 33 års ålder. Året var då 1997 och Spade gick inte på begravningen med motiveringen att han inte kunde befinna sig i ett rum där Farley låg i en låda.

Även om han fick flera erbjudanden att spela huvudrollen i sina egna TV-serier tackade han nej och gick istället med i Just Shoot Me!, som pågick i sju säsonger mellan åren 1997 till 2003. Rollen som den sarkastiske receptionisten vid namn Dennis Finch gav honom flera Emmy och Golden Globe-nominationer.

Spade var värd åt både Teen Choice Awards och Video Game Awards år 2003. Han har varit röst åt flera karaktärer i TV-serien Beavis and Butt-head, och producerade en TV-serie vid namn Sammy år 2000. Mellan åren 2002 och 2006 kunde Spade regelbundet ses i diverse reklamfilmer för Capital One med Nate Torrence. Efter att TV-stjärnan John Ritter dog år 2004 fick Spade en roll i TV-serien 8 Simple Rules.

5 september 2003 mottog Spade en egen stjärna vid Hollywood Walk of Fame. Hans stjärna ligger vid 7018 Hollywood Blvd. Han var nyligen värd för ett helt nytt program på Comedy Central vid namn The Showbiz Show with David Spade (2005). På programmet driver Spade med Hollywood och diverse celebriteter på ett sätt som påminner om det han hade under "Hollywood Minute" i SNL.

Tillsammans med skådespelarna Elijah Wood och Gary Oldman är Spade en av rösterna för den sjätte utgåvan av plattformsspelet Spyro, The Legend of Spyro: A New Beginning. Han ger i spelet rösten till Spyros vän: trollsländan Sparx.

Spade spelar idag huvudrollen i Rules of Engagement.

Personliv[redigera | redigera wikitext]

Spade är hypoglykemisk. Han har fått seriefiguren Kalle (Från Kalle och Hobbe) personligt intatuerad av Sean Penn under en intervju för SNL.

Spade är väldigt känslig för ljus. Kombinationen av starka lampor och solen under inspelningen av filmen Black Sheep orsakade permanent skada på hans ögon.

I december år 2000 blev Spade anfallen och elektrificierad av sin f.d. personliga assistent David "Skippy" Malloy som sedan försökte råna honom.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Film[redigera | redigera wikitext]

År Filmtitel Roll
1987 Polisskolan 4 – Kvarterspatrullen Kyle
1992 Light Sleeper Teologisk knarkare
1993 Coneheads Eli Turnbull
1994 Reality Bites Wienerschnitzelmanager
PCU - Port Chester University Rand McPherson
1995 Tommy Boy Richard Hayden
1996 Black Sheep Steve Dodds
A Very Brady Sequel Sergio
Beavis and Butt-Head Do America Röst
1997 8 Heads in a Duffel Bag Ernie Lipscomb
1998 Senseless - sanslösa sinnen Scott Thorpe
Rugrats - filmen Ranger Frank (röst)
1999 Lost & Found Dylan Ramsey
2000 Loser Video Store Clerk
Kejsarens nya stil Kuzco (röst)
2001 Joe Dirt Joe Dirt
2003 Dickie Roberts: Former Child Star Dickie Roberts
2005 Zuper Zebran Scuzz (röst)
Lil' Pimp Principal Nixon (röst)
Kronk's New Groove Kuzco (röst)
2006 Grandma's Boy Shilo
The Benchwarmers Richie Goodman
2007 I Now Pronounce You Chuck & Larry Transvestite Dancer At Party
2010 Grown Ups Marcus Higgins
2011 Jack & Jill Monica
2012 Hotel Transylvania Osynlige mannen (röst)
2013 Grown Ups 2 Marcus Higgins
2015 Hotel Transylvania 2 Osynlige mannen (röst)
Joe Dirt 2: Beautiful Loser Joe Dirt
2020 The Wrong Missy Tim Morris

TV[redigera | redigera wikitext]

År Programtitel Roll Övrigt
1988 The Facts of Life Scott biroll
1989 Baywatch B.J. biroll
1990 ALF Larry Slotkin biroll
Born to Be Mild Scenassistent biroll
Saturday Night Live Diverse författare och skådespelare från 1990-1996
1994 Beavis and Butt-Head Mr. Manners / Ticket Attendant (röst) roll mellan 1994 och 1997
1997 Just Shoot Me! Dennis Finch Emmy- and Golden Globe-nominated roll
1998 David Spade: Take the Hit Sig själv  
2000 Sammy Sammy Blake / James Blake (röst) Avbruten efter 2 avsnitt
2004 Father of the Pride Tommy the Coyote (röst)  
8 Simple Rules C. J. Barnes roll mellan 2003 och 2005
2005 The Showbiz Show with David Spade Sig själv  
2007 Rules of Engagement Russell
Neighbours Sig själv biroll

Spel[redigera | redigera wikitext]

År Speltitel Rollfigur Övrigt
2006 The Legend of Spyro: A New Beginning Sparx the Dragonfly Röst

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  1. ^ läs online, www.wikidata.org.[källa från Wikidata]
  2. ^ Internet Movie Database, läst: 17 oktober 2015.[källa från Wikidata]
  3. ^ SNAC, David Spade, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  4. ^ GeneaStar, David Spade.[källa från Wikidata]
  5. ^ [a b c d] Tjeckiska nationalbibliotekets databas, läst: 17 december 2022.[källa från Wikidata]
  6. ^ http://www.filmreference.com/film/95/David-Spade.html
  7. ^ http://freepages.genealogy.rootsweb.com/~battle/celeb/spade.htm

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]