De övergivnas armé

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
De övergivnas armé
FörfattareDidi Örnstedt, Björn Sjöstedt
LandSverige
ÄmneRollspel
GenreFacklitteratur, Reportagebok
Utgivningsår1997

De övergivnas armé är en reportagebok från 1997, skriven av Didi Örnstedt och Björn Sjöstedt som försöker förklara rollspelshobbyn som fenomen, och samtidigt varna för både rollspelen som sådana, själva hobbyn och den svenska rollspelsrörelsen. Särskild tonvikt läggs på det svenska skräckspelet Kult från 1991. Boktiteln syftar på barn som fick otillräcklig uppmärksamhet av sina föräldrar och eventuellt kunde riskera att dras in i en tänkt totalitär rörelse av rollspelen.

"En förändrad inställning till moralbegrepp och samhällssyn skulle kunna leda till att rollspelshobbyn plötsligt byter skepnad och förvandlas till en militant, politisk rörelse."

Författarna kritiserar bland annat innehållet i rollspelen och menar att underlaget i spelvärldarna inte sällan var/är hämtat ur militärhistoria, sekteristiska rörelser, drogkunskap och ren fantasy, och att detta är problematiskt. Boken innehåller många sakfel[1], och ´boken uppfattas ibland som konspirationsteoretisk då författarna bland annat ger intryck av att flertalet rollspel hade nazistiska undertoner och inspirerade sådana tendenser hos de utövande.[2] Författarna spred också till media villfarelsen att flera uppmärksammade våldsbrott kunde härledas direkt till rollspelen. Inklusive så farliga brott, eller brottsförberedelser, att de var hemligstämplade.[3]

Bokens mottagande[redigera | redigera wikitext]

Svenska rollspelare reagerade kraftigt mot De övergivnas armé. Många betraktade boken som ett utslag av moralpanik.

Boken var den första i Sverige som piratkopierades och fildelades redan när den kom ut. Svenska Förläggareföreningen lyckades efter en tid få den nedtagen från Geocities.

Debatten kring De övergivnas armé skildras i kapitlet "Moralpaniken" i den rollspelshistoriska boken Finna Dolda Ting från 2015.

Referenser till boken i senare rollspel[redigera | redigera wikitext]

Boken blev en ständig källa till internskämt bland rollspelare. "De övergivnas armé" finns t.ex. med i rollspelet Eon i form av en självmordssekt. De beskrivs bland annat i tillbehöret "Vandöda & nekromanti". Följande beskrivning ges i "Encyklopedia Mundana":

De övergivnas armé: De övergivnas armé, eller De övergivna som de också kallas, är självmordskulter som ständigt blir vanligare över hela Mundana. Dess nihilistiska anhängare väljer att blidka Dibuk genom att offra sig själva eller andra besjälade varelser. De använder sällan magi, nekromanti eller alkemi utan arbetar med övertalning och hjärntvättning. De jargiska författarna Didgal och Berjron har skrivit en bok om kulternas förehavanden.

Begreppet "De övergivnas armé" användes i ett ironiskt meta-lajv med samma namn som boken. Ett dussin deltagare spelade versioner av sig själva med utgångspunkt från den verklighet som beskrivs i boken. Lajvet skildrade ett hemligt möte i en lajv- och rollspelsförening, som egentligen var en täckmantel för samhällsfarlig verksamhet. Mötet avbröts av den ena av bokens två författare samt en kvällstidningsjournalist (spelade av två andra lajvare). Lajvet handlade sedan om hur de "samhällsfientliga lajvarna" skulle undvika upptäckt och skandal.

En av Erik Granströms fantasyromaner har bokens titel som rubrik för ett kapitel.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Välkomna till den famösa granskningen av "De övergivnas armé"!”. http://www.foxtail.nu/bjorn/didi_.html#d%C3%B6a3. Läst 27 juni 2020. , Förf. Björn Hellqvist.
  2. ^ von Schantz, E (2008): ”Interaktivitetens struktur - En analys av två svenska pappersrollspel ”, Växsjö Universitet, sid. 3.
  3. ^ ”Drakar och demoner flyger igen”. https://www.svd.se/drakar-och-demoner-flyger-igen. Läst 27 juni 2020. Svenska Dagbladet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]