Delfinen (lustbåt)

Från Wikipedia
"Delfinen" och bakom den "Galten" i Båthall 2 på Galärvarvet

Delfinen är en lustbåt (gondol), som på Gustav IIIs begäran, sedan han fått inspiration efter ett besök i Venedig 1784, konstruerades och byggdes på Karlskronavarvet 1787 under ledning av amiralen Fredrik Henrik af Chapman. Båten kallas även för Valfisken.[1]

"Delfinen" och systerbåten "Galten" fick sin konstnärliga utsmyckning av den franske arkitekten och konstnären Louis Jean Desprez, samme man som bland annat ritat Koppartälten i Hagaparken. Motivet på förstäven visar ett förgyllt fiskhuvud som troligen höggs av bildhuggaren Johan Törnström. Ursprungligen fanns 24 sköldar med motiv hämtade från Herkules tolv storverk.

"Delfinen" fördes sedan med pråm till Ålkistan och bars över land till Brunnsviken och Hagaparken. Där fanns även systerbåten Galten. "Delfinen" roddes med tre par åror. Gustav III var "oändligt nöjd" och gondolerna användes flitigt på Brunnsviken. Båtarna kallas i litteraturen för slupar, lustfartyg eller gondoler.

Att Gustav III använde båda gondolerna på sina kanaler i Brunnsviken framgår av en illustration av Axel Fredrik Cederholm, som visar vattnet framför Gustav III:s paviljong 1811 med två gondoler. På översta bilden syns Galten och Delfinen samt kungens badhus.[2] Galten och Delfinen förvaras numera i Sjöhistoriska museets båtmagasin på Rindö utanför Vaxholm.

Efter mordet på Gustav III användes de vid enstaka utflykter under Karl XVs tid.

På "Hagadagen" den 31 maj 2009 roddes en rekonstruktion i form av en exakt kopia av Gustav III:s gondol Delfinen på Brunnsviken. I denna färdades tidsenligt klädda personer. Kopian ros med ett par åror.[3]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Haga ett kungligt kulturarv, sida 36
  2. ^ Uppgift enligt Naturens hus
  3. ^ Uppgift enligt Royal court Arkiverad 6 juli 2009 hämtat från the Wayback Machine.
  • Museets informationsskylt.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]