Kungliga begravningsplatsen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kungliga begravningsplatsen är en kyrkogård för medlemmar av den svenska kungliga familjen. Den är belägen på ön Karlsborg i Brunnsviken inom Hagaparken, Solna kommun.

Entrén till begravningsplatsen från Hagaparken
Hela ön vintertid (2013).

Kyrkogården har varit i bruk sedan 1922, då kronprinsessan Margareta gravsattes där efter att ha haft ett tillfälligt vilorum i Storkyrkan i Stockholm. Denna engelska prinsessa, känd för sin konstnärlighet och med intresse för trädgårdsodling, hade uttryckligen yttrat önskemålet att inte bli begravd inomhus i någon kyrka. Riddarholmskyrkan, Sveriges historiska panteon, var dessutom vid denna tid praktiskt taget fullbelagd.

Initiativtagare till Kungliga begravningsplatsen var Prins Carl.[1] En udde i Brunnsviken grävdes fri så att ön bildades samtidigt som kyrkogården anlades och tog hela den nya holmen i anspråk. Entrén till begravningsplatsen med bro och grind samt ett kors för kullens högsta punkt formgavs av arkitekt Ferdinand Boberg.

Idag (sedan 2012[2]) finns sex olika gravplatser på ön, varav de fem första består av gravkamrar gjutna på olika djup under markytan beroende på terrängen. Takhöjden inuti dem är omkring två meter.[1]

Sedan 1922 har med några undantag alla manliga medlemmar av huset Bernadotte och deras respektive hustrur begravts på Kungliga begravningsplatsen.

Gravsatta på Kungliga begravningsplatsen[redigera | redigera wikitext]

Andra kungliga gravplatser[redigera | redigera wikitext]

Svenska kungligheter från tiden före 1920 gravsattes i Riddarholmskyrkan i Stockholm och under tidigare sekel på ett flertal andra platser, inte minst i Uppsala. Sedan 1920 gravsattes följande medlemmar av ätten Bernadotte på andra platser än Kungliga begravningsplatsen i Solna:

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Jansson, Torsten (TT) (16 januari 1997). ”Prins Bertils grav lockade massorna”. Göteborgs-Posten. 
  2. ^ Schönstedt, Tommy (8 maj 2012). ”Bernadottes sista önskan”. Expressen. http://www.expressen.se/nyheter/bernadottes-sista-onskan/. Läst 22 mars 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]