Gondol

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Gondol (olika betydelser).
Gondoljär vrickar gondolen under färd
Gondol vid färd under en av Venedigs broar

En gondol är en långsmal flatbottnad venetiansk båt som framförs av en gondoljär, som med vrickning med en åra akterut på högra sidan får gondolen att förflytta sig genom vattnet.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Gondoler som kan ha en L.ö.a av upp till 9 meter, 1,2 meters bredd och 0,4 meter djup, dessa används för passagerartrafik på kanalerna i Venedig. De tidiga gondolerna var lyxigt inredda och kunde även ha en kabin (felze) för två till sex passagerare. Gondolen lär ha funnits från tidig medeltid, de nämns första gången i en text från 1094, men har först senare fått det enhetliga utseende och den svarta färg som enligt en medeltida lag föreskriver.

Gondolen har ett polerat metallbeslag monterat i förstäven, en symbol för en bila (ferro), (som också återfanns i dogens huvudbonad) vilken har utvecklats till en symbol för Venedig. Under bilan finns vanligtvis sex utskott, som symboliserar stadsdelarna i det historiska Venedig. Årtullens gaffelbeslag (forcola) har en konisk fyrkantig ände som är nedstucken i ett motsvarande hål (trincarino) i relingen akterut på högra sidan. Här lägger gondoljären sin långa åra (rèmo) vid vrickning och manövrering av gondolen och båtens asymmetriska konstruktion underlättar för gondoljären att hålla rak kurs.[1] Gondoler kan vara rikt utsmyckade på fördäcket och vid de sittbänkar som är avsedda för passagerare.

Byggnadssätt[redigera | redigera wikitext]

En gondol är byggd av flera träslag, beroende av virkets vikt, lagringstid och fuktkvot för att passa till de olika specifika detaljerna i båten. Ek användes till de båda övre bordgångarna samt för spantstomme. Botten byggs av lärk som även kan ingå i för- och akterdäck om man inte använder mahogny. Lärk är virket till båtens sidor mellan vattenlinjen och de båda översta borden. Valnöt eller körsbär används till båtens tofter och bänkar, och för den snedställda plattformen på akterdäck för gondoljären att stå på vid vrickning. Alm används till durkar, lind för utsmyckning på förstäven, åror är av bok och Forcola är av valnötsrot.

År 2005 fanns det fyra traditionella gondol varv i Venedig. Forcolan tillverkas även som souvenirer. Det byggs en del gondoler med modernare metoder i faner och plywood. På 1800-talet fanns det tusentals gondoler i Venedig och de var det snabbaste (och ofta enda) sättet att ta sig fram i staden som har kanaler som transportsystem. I dag finns det något hundratal gondoler som mest används för transport av turister. Moderna taxibåtar och andra passagerarbåtar tagit över personbefordran i Venedigs kanalsystem. Ett fåtal finns som privata farkoster för sitt historiska värde, och för olika tillställningar, som bröllop, etc.

Gondoljär[redigera | redigera wikitext]

Gondoljärerna känns lätt igen på sina hattar, randiga tröjor och mörka byxor. De finns utspridda över stora delar av staden, men främst i de centrala delarna där de flesta turisterna rör sig. Att åka gondol är ett av Venedigs största turistattraktioner. Det finns sällan fasta priser för att åka gondol, utan man kommer muntligen överens med gondoljären om ett pris. Ett riktmärke kan vara att en tur på ca 40 minuter kostar 80 Euro (juli 2011), men det är inte ovanligt att gondoljärens utgångspris ligger betydligt högre. Man kan även välja att åka på lite längre turer för att se mer av staden, men då kostar det ca 120 - 200 Euro.

Att vara gondoljär har alltid varit ett mansdominerat yrke och därför är den 2 april 2007 ett datum som venetianerna aldrig kommer glömma, då lyckades en kvinna ändra på lagen som var orsaken till att yrket gondoljär är så mansdominerat. Gondoljärernas kunskaper har alltid gått i arv från far till son. Att utbilda sig till gondoljär är inte så enkelt, eftersom båtarna är mycket svårstyrda. Det kan ta mellan två och sex år att lära sig att styra en gondol riktigt. Blivande gondoljärer studerar även Venedigs historia, service samt grundläggande kunskaper i flera språk, såsom engelska, spanska och franska.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Store norske leksikon

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]