Den blå lagunen (1980)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den blå lagunen
(The Blue Lagoon)
GenreDrama
RegissörRandal Kleiser
ProducentRandal Kleiser
ManusDouglas Day Stewart
SkådespelareBrooke Shields
Christopher Atkins
OriginalmusikBasil Poledouris
ProduktionsbolagColumbia Pictures
PremiärUSA 2 juli 1980 (USA)
7 februari 1981 (Sverige)
Speltid104 minuter
LandFörenta staterna
SpråkEngelska
Intäkter58 853 106 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

Den blå lagunen är en amerikansk film från 1980 baserad på en roman med samma namn av Henry De Vere Stacpoole, med Brooke Shields och Christopher Atkins i huvudrollerna som två barn, kusinerna Emmeline och Richard, från den viktorianska erans England som blir strandsatta på en öde ö. Filmen producerades och regisserades av Randal Kleiser.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Kusinerna Emmeline och Richard är på en båt på Stilla havet med Richards pappa när en brand utbryter ombord och de måste överge skeppet. Richard och Emmeline hamnar i en livbåt med en full skeppskock, Paddy, och så småningom driver båten i land på en tropisk ö. På ön kan de överleva men när Paddy så småningom dör lämnas de två barnen ensamma. Åren går och de två kusinerna växer upp.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Romanen har filmats flera gånger; bland annat 1923 (med Molly Adair och Dick Cruickshanks) och 1949 (med Jean Simmons och Donald Houston). 1991 var det premiär för Tillbaka till den blå lagunen med Milla Jovovich.

På biograferna i USA spelade filmen in över 58 miljoner dollar.[1] I Sverige sålde biograferna 108 372 biljetter till filmen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ 1980 Yearly Box Office Results Läst 21 november 2009