Desmond Llewelyn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Desmond Llewelyn
Desmond Llewelyn i Stockholm 1983.
Desmond Llewelyn i Stockholm 1983.
Född12 september 1914
Newport, Wales
Död19 december 1999 (85 år)
Firle, East Sussex, England
Utbildad vidRadley College och Royal Academy of Dramatic Art[1][2]
Aktiva år1950–1999
Betydande roller
Q i James Bond-filmerna
IMDb SFDb

Desmond Llewelyn, född 12 september 1914 i Newport i Wales, död 19 december 1999 nära Firle i East Sussex (i en bilolycka), var en brittisk skådespelare.

Desmond Llewelyn är intimt förknippad med den roll han kom att gestalta hela 17 gånger, "Q" (Quartermaster, kvartermästaren) i James Bond-filmerna. Hans första insats var i Agent 007 ser rött i rollen som Major Boothroyd, och därefter förekom han i alla Bond-filmer fram till sin död 1999, bortsett från 1973 års Leva och låta dö. Han är den skådespelare som medverkat i flest James Bond-filmer.

Llewelyn, som såg rollen som Q såsom en humorfri statstjänsteman, blev snart mycket populär bland fansen. Få visste dock att han var mycket oteknisk (enligt honom själv kunde han knappt byta en trasig glödlampa) och hade stora problem att lära sig den ofta rätt krångliga dialogen. Under Roger Moores tid som James Bond satte spexaren Moore i system att se till så att Llewelyn fick ännu krångligare repliker – och dessutom att de fusklappar som personalen höll upp bakom kameran innehöll fel text.

Privat var Llewelyn troende och ägnade mycket tid åt att forska i sin lokala kyrkas historia.

Desmond Llewelyn omkom i en frontalkrock i sin bil då han var på väg hem efter att ha signerat sin biografi i en bokaffär. John Cleese tog över som ny Q i följande film. Redan i Llewelyns sista film, Världen räcker inte till, så figurerade Cleese som assistent till Q. Detta på Llewelyns egen önskan, eftersom han inte visste om han skulle orka spela i fler filmer.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Student & graduate profiles, Royal Academy of Dramatic Art, läs online.[källa från Wikidata]
  2. ^ Student & graduate profiles, Royal Academy of Dramatic Art, läs online.[källa från Wikidata]