Det (miniserie)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Det
Originaltitel It
Genre drama, skräck, thriller
Regissör Tommy Lee Wallace
Manus Stephen King (roman)
Lawrence Cohen
Tommy Lee Wallace
Baserad på Det av Stephen King
Medverkande Annette O'Toole
John Ritter
Tim Curry
Musik Richard Bellis
Antal avsnitt 2
Antal säsonger 1
Land USA
Språk engelska
Produktion
Producent Mark Basino
Allen S. Epstein
Jim Green
Distributör Warner Bros. Television
Sändning
Originalkanal ABC
Originalvisning 18-20 november 1990
Status avslutad
IMDb SFDb

Det (engelska: It) är en amerikansk-kanadensisk skräck-drama-thriller från 1990[1], i regi av Tommy Lee Wallace med bland annat Annette O'Toole, John Ritter och Tim Curry i huvudrollerna. Serien som är baserad på Stephen Kings roman med samma namn.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Det är 1960 och den lilla staden Derry i Maine lamslås av skräck när flera av stadens barn hittades brutalt mördade och lemlästade. Sju elvaåringar (Bill Denbrough, Ben Hanscom, Richie Tozier, Stan Uris, Beverly Marsh, Eddie Kaspbrak och Michael Hanlon) som alla är lite utanför och tillsammans bildar "The losers club" går samman och trotsar faran. De börjar förstå att mördaren inte är av kött och blod utan ett monster som kan förvandla sig till det man är mest rädd för. Tillsammans lyckas de besegra mardrömmen men de ger varandra ett löfte. Om "Det" någonsin kommer tillbaka ska de alla återvända till Derry.

30 år senare, 1990, har de forna kamraterna glömt varandra och bara en av dem bor kvar i Derry. Han ringer upp sina gamla vänner: Det är tillbaka.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Filmen är inspelad i Buntzen Lake i Anmore, New Westminster (Derry i filmen), North Vancouver och Vancouver, British Columbia; Chicago, Illinois; samt i New York.

Serien hade svensk DVD-premiär den 26 mars 2003.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Charles Graham-Dixon (6 oktober 2015). ”Why Stephen King's IT scares off filmmakers” (på engelska). Guardian. https://www.theguardian.com/books/booksblog/2015/oct/06/stephen-king-it-scares-off-film-makers-cary-fukunaga. Läst 28 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]