Dramaserie

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Dramaserier är en av de genrer bland TV-serier som varit populär längst. Tillsammans med situationskomedier, såpoperor, miniserier och långfilm utgör dramaserierna grunden för den fiktiva delen av TV-kanalernas utbud. Enligt det standardformat som används i USA, är dramaserien numera indelad i säsonger om 22-26 avsnitt, med en speltid på omkring 45 minuter, inklusive reklamavbrott en timme i TV-tablåerna.

Seriernas tema kan vara av olika typ, till exempel action, deckare, historiskt, science fiction med mera.

Skillnaden mellan dramaserier och såpoperor[redigera | redigera wikitext]

En dramaserie, som oftast sänds på bästa sändningstid, brukar gå en gång i veckan i cirka 23 - 26 avsnitt i en säsong/år. En såpopera går varje vardag, oftast året runt utan uppehåll (ca 250 avsnitt / år). Innehållsmässigt så är handlingen i en såpopera mer utdragen än vad den är i en dramaserie, vilket ger chans att utveckla en storyline mer, och på så sätt få lite mer "vardaglighet" i karaktärerna.

Historia[redigera | redigera wikitext]

De första amerikanska dramaserierna (under 1940-talet och 1950-talet) utspelade sig ofta i western-miljö eller hade poliser och detektiver som huvudpersoner. Det var också vanligt med antologi-serier.

Produktion[redigera | redigera wikitext]

För att producera en dramaserie används i stort samma steg som en fullskalig filmproduktion. Under utvecklingsfasen skriver dramaseriens skapare en så kallad bibel för att flera manusförfattare ska kunna arbeta med serien samtidigt, vilket är en förutsättning för att hålla den höga produktionstakt som krävs för att skriva, filma och redigera omkring 25 avsnitt per säsong.

De flesta serier filmas i en studio, med en eller ett par utemiljöer. Utemiljöer är dyrare att spela in, eftersom filmningen kan skjutas upp på grund av väder, och man i regel inte har samma resurser som i en studio.

Svenska dramaserier[redigera | redigera wikitext]

Säsongerna för svenska dramaserier består sällan av fler än åtta avsnitt. Speltiden för en hel timmes tablålagd dramaproduktion i TV4-Gruppens-, MTG TV:s och ProSiebenSat.1 Medias-kanaler, är omkring 45 minuter, medan 55 minuter i Sveriges Televisions kanaler.

Under 1990-talet producerades många svenska dramaserier, men programgenren har dött ut sedan dess till förmån för situationskomedier och kanske framför allt dokusåpor.

Ett urval av svenska dramaserier/såpoperor:

Se även[redigera | redigera wikitext]