Det flygande spaghettimonstret

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
FSM:s "fisk"-symbol, symbolen för Church of the Flying Spaghetti Monster. Symbolen är en parodi på den kristna ICHTHYS-symbolen.

Det flygande spaghettimonstret (engelska Flying Spaghetti Monster, FSM) är gudomen i Pastafarianism. Den skapades av Bobby Henderson år 2005 i protest mot utbildningsstyrelsen i Kansas och dess beslut att intelligent design skall läras ut som ett vetenskapligt alternativ till evolution i delstatens skolor, ett beslut som sedan upphävdes. Det flygande spaghettimonstret har sedan blivit ett internetfenomen. Trots att företrädare presenterar Pastafarianism som en genuin religion beskrivs den ofta av media som satirisk.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

I juni 2005 skickade Henderson ett öppet brev till utbildningsstyrelsen i Kansas. Han presenterade där en alternativ teori för intelligent design, nämligen att universum och allt levande skapades av ett flygande spaghettimonster. Han begärde formellt att FSM ska undervisas i skolan tillsammans med både intelligent design och "logiska slutsatser baserade på överväldigande observerbara bevis" (det vill säga evolution). Han hävdade vidare att om detta inte respekterades, skulle han vara tvungen att vidta rättsliga åtgärder.

På grund av FSM:s popularitet och den mediala uppmärksamhet FSM fått på senare tid, används Det flygande spaghettimonstret ofta av ateister, agnostiker (av pastafarier även kallade "spagnostiker"), och andra som en modern version av filosofen Bertrand Russells himmelska tekanna.

FSM har resulterat i uppkomsten av tröjor, dekaler och annat material som går att köpa på postorder. Henderson har vidare författat Evangelium enligt det flygande spaghettimonstret, som finns till försäljning.

Tro[redigera | redigera wikitext]

Inom FSM finns en mängd händelser och personer som skapats som en reaktion mot vanliga argument för läran om intelligent design.

Den centrala inom FSM:s tro är ett osynligt, flygande spaghettimonster som skapade hela universum "efter att ha supit rejält" ("after drinking heavily"). Monstrets fylla tros vara orsaken till att jorden inte är perfekt.

Alla bevis för evolutionen är planterade av Det flygande spaghettimonstret för att testa pastafariernas tro - en variant av Omphalos-hypotesen. När vetenskapliga metoder för att mäta olika föremåls ålder (exempelvis C14-metoden) används "är Det flygande spaghettimonstret där och ändrar resultatet med sina nudellika tentakler".

Pastafarier tror på himmelriket, och att det där finns ölvulkaner och fabriker som tillverkar strippor. Helvetet är snarlikt, men ölen är avslagen och stripporna bär på olika könssjukdomar.

Officiellt avslutas böner med "RAmen", ett teleskopord bildat av det religiösa ordet Amen som används inom judendomen, kristendomen och islam, och ordet Ramen som är en japansk nudelrätt. Ordet stavas oftast med versala "R" och "A", men att stava med bara versalt "R" lär vara accepterat.

Evangeliet om Det flygande spaghettimonstret[redigera | redigera wikitext]

I 28 mars 2006 släpptes boken The Gospel of the Flying Spaghetti Monster. ISBN 0-8129-7656-8  Boken är skriven av Bobby Henderson själv, och är pastafariernas motsvarighet till Bibeln. Den innehåller parodiska figurer såsom piratkaptenen Captain Mosey, en motsvarighet till Bibelns Moses.

Henderson använder delar av olika religiösa texter i boken, för att beskriva FSM och driva med bokstavstroende, alltså människor som tolkar bibeln bokstavligt. Exempelvis innehåller boken istället för de tio budorden, "the Eight I'd Really Rather You Didn'ts", ungefär "Åtta saker jag helst vill att ni inte gör". På Mount Salsa ska Captain Mosey ha fått tio stentavlor, men på vägen ner för berget tappade han två av dem.

I kapitlet "An Alternate Version" ("En alternativ version") föreslås "Unintelligent Design", alltså motsatsen till Intelligent design. Argumenten för detta är att alla problem i världen beror på att Det flygande spaghettimonstret måste varit full och därför oförsiktig när han först skapade världen. En lista på tio exempel ges för att stödja påståendet. Bland dessa kan nämnas discomusik och Jar Jar Binks.

Pirater och global uppvärmning[redigera | redigera wikitext]

Hendersons diagram över sambandet mellan en ökad global uppvärmning och ett minskat antal pirater.

Enligt pastafarierna beror global uppvärmning, jordskalv och orkaner på minskningen av antalet pirater i världen. Bobby Henderson stöder detta med ett diagram som visar sambandet mellan jordens temperatur och antalet pirater. Detta har som avsikt att visa det logiska felslutet att samvariation innebär orsakssamband.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ About, The Church of the Flying Spaghetti Monster. Läst 8 mars 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]