Diana Gabaldon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Diana Gabaldon
Diana Gabaldon vid en boksignering, 2007.
Diana Gabaldon vid en boksignering, 2007.
FöddDiana J. Gabaldon
11 januari 1952 (66 år)
Williams, Arizona
YrkeRomanförfattare
NationalitetUSA
GenrerFantastik
Framstående verkOutlanderserien
Webbplatshttp://www.dianagabaldon.com/

Diana J. Gabaldon, född 11 januari 1952 i Williams i Arizona, är en amerikansk författare som är mest känd för Outlanderserien som sålts i mer än 20 miljoner exemplar världen över,[1] och som nu även finns som TV serie.

Böckerna handlar om fältsköterskan Claire Beauchamp Randall, som i andra världskrigets slut kastas tillbaka i tiden. Där träffar hon höglandskrigaren Jamie Fraser i ett 1700-talets Jakobitiska Skottland där vi får följa deras gemensamma äventyr tillsammans. Serien är svår att sätta in i en enskild genre, eftersom den är en romantisk berättelse som varvas med historia och science fiction (tidsresor). Serien består för tillfället av åtta böcker. Författaren skriver på flera ställen, bl.a. på sin hemsida och på sitt facebook konto, att huvudserien troligen kommer att bestå av 10 böcker. Diana Gabaldon håller för närvarande på att skriva på den nionde boken, Go tell the bees that I am gone, som hon hoppas ska bli färdig i slutet av 2018.[2] Utöver huvudserien så har hon även skrivit flera spinoff-noveller och böcker utifrån andra karaktärers perspektiv i Outlanders universum. En av dessa är spinoff-serien Lord John, som mest handlar om krigshistoria i 1700-talets Europa och där vi får följa den brittiska soldaten Lord John Grey som förutom att vara en god soldat, kämpar med att hålla sin identitet som homusexuell hemlig, då det är förenat med dödsstraff.

Bibliografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Libby Brooks (31 december 2014). ”Outlander brings Diana Gabaldon fans flocking to Scotland”. The Guardian. http://www.theguardian.com/uk-news/2014/dec/31/outlander-diana-gabaldon-scottish-highlands. Läst 27 januari 2015. 
  2. ^ ”DianaGabaldon.com | Go Tell The Bees That I Am Gone” (på en-US). www.dianagabaldon.com. http://www.dianagabaldon.com/books/outlander-series/book-nine-outlander-series/. Läst 1 februari 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]