Dick Turpin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dick Turpin (illustration från 1800-talet).

Richard "Dick" Turpin, född cirka 1705 (döpt 21 september 1705) i Hempstead i Essex, död 7 april 1739 i Knavesmire i York, var en engelsk stråtrövare vars minne som heroisk figur levde kvar i muntligt återgivna historier långt in under 1800-talet. Enligt kriminalhistoriker Peter Linebaugh spreds legender om Turpin så långt som till tasmanska och andra australiska straffkolonier.[1]

Han var son till John Turpin, en småbrukare och en tid värd på The Crown Inn. Några säger att han föddes i Thackstead, andra säger Hempstead. Som ung tjänade Dick förmodligen som lärling på ett slakteri i Whitechapel, som på den tiden var en by i utkanten av London. Under sin tid som lärling betedde han sig illa och vårdslöst. När hans lärlingstid var över öppnade han ett slakteri och stal får, lamm och nötkreatur. När han greps på bar gärning för stöld av två oxar flydde han ut på Essex landsbygd för att rädda sig. Därefter försökte han leva på smuggling, men det gick lika dåligt med detta som hans försök med boskapsstöld. Många betraktar Dick Turpin som en ensam stråtrövare, men de flesta av hans brott skedde när han var medlem i Gregorius Gang (ett kriminellt gäng i Essex). Andra medlemmar i gänget: Thomas Barnfield, Mary Brazier, John Fielder, Jasper Gregory, Jeremy Gregory, Samuel Gregory, Herbert Haines, John Jones, James Parkinson, Joseph Rose, Thomas Rowden, Ned Rust, William Saunders, Richard Turpin, Humphry Walker och John Wheeler.

Historier[redigera | redigera wikitext]

Turpin och hans gäng överföll bondgårdar, terroriserade och torterade kvinnor tills de överlämnade sina värdesaker. En typisk attack ägde rum på Loughton i Essex. Turpin hade hört talas om en gammal änka som sades ha 700 pund i huset. När kvinnan vägrade samarbeta med Turpin trots hans ansträngningar att hitta de gömda pengarna, hotade han att släppa henne över den öppna brasan, och till slut berättade änkan var pengarna fanns. Att råna avlägsna bondgårdar var gängets specialitet, och det var först mot slutet av sin brottsliga karriär som Turpin faktiskt var inblandad i vägrån.

Översvämmade med framgång och pengar, fortsatte Turpin och hans gäng att råna hus. Oftast använde de tortyr som medel för att få sin vilja igenom. 1735 tryckte The London Evening Post regelbundet historier om Turpin och hans gängs bedrifter. Kungen satte till slut en belöning på 50 pund för att få fast gänget. Så småningom lyckades lokala konstaplar fånga två gängmedlemmar, men Turpin lyckades komma undan genom att hoppa ut genom ett fönster.

Gänget separerades år 1735 och istället ingick Turpin partnerskap med Tom Well, också känd stråtrövare. Denna man lyckades han dock olyckligtvis döda då han tänkte skjuta en polis.[2]

Med sitt trogna sto, Black Bess, red Turpin från London till York på bara 24 timmar. Turpins resa sägs egentligen inte ha någon sanning alls då Turpins fiktiva resa egentligen var gjord på 1600-talet av stråtrövaren John Swift Nick Nevison. Denna man rånade tidigt på morgonen år 1676 hemvändande seglare på vägen utanför Gards Hill i Kent. Efter det bestämde sig Nevison för att skaffa sig ett alibi, Nevision gav sig av på en resa som tog honom 190 miles inom loppet av 15 timmar. Denna förmodade resa var bara ett utdraget slut på hans liv då han väntade på att bli hängd vid Yorks galoppbana. Turpin uppvisade då skrävlande nonchalans och hjältemod. Förutom de har hans existens och hans kriminella sida varit smutsig.

Innan Turpins dödsdag hade kungen försett konstaplar med tillräcklig information för att tvinga Turpin att återigen gömma sig i Epping Forest. Turpin insåg att han inte längre kunde undvika att bli tillfångatagen inom Londons gränser och drog därför iväg till Yorkshire. Där bytte han namn till John Palmer och finansierade sin livsstil med utflykter till Lincolnshire till häst och boskapsstöld varvat med ett och annat rån. Turpin lyckas ändå hålla sig undan dödsstraff, tills en dag då han återvände från en misslyckad jakt och istället sköt sin hyresvärds tupp. Hyresvärden blev upprörd och klagade på honom, istället för att bli rädd och ta till sig hotet hotade istället Turpin med att döda hyresvärden också. Turpin togs in när lokal myndigheterna gjorde förfrågningar om hur exakt Mr. Palmer fått sina pengar. Konstaplarna kunde oundvikligen få reda på klagomål mot John Palmer för att stjäla hästar och får i Lincolnshire. Turpin fick vänta i fängelsehålan i York Castle medan dessa avgifter undersöktes, men även då verkade det som att saker inte var så allvarligt bara han inte hade skrivit brevet till sin bror, då han frågade om att skaffa ett bevis från London som kunde ge honom en karaktär som skulle ge honom ett bra sätt för att bli frikänd.[3]

Turpins död[redigera | redigera wikitext]

Turpin dömdes till döden. Hans far föreslog att Dick skulle bli utvisad som straff, istället för att dödas, men ingen lyssnade på honom. Under tiden som han väntade på att straffet skulle verkställas, besöktes Turpin i sin cell. Han köpte nya kläder och skor samt hyrde fem sörjare för 10 shillingar var. Den 7 april 1739 red Dick Turpin genom Yorks gator i en öppen vagn och böjde sig för Gawking folkmassorna. På Yorks kapplöpningsbana klättrade han upp på stegen till galgen och satt i en halvtimme och pratade med vakterna och bödeln. Ett vittne till Turpins avrättning konstaterar att han med oförskräckt mod såg sig omkring och efter att ha talat några ord med topmannen[förtydliga], kastade sig av stegen, och dog.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Linebaugh, Peter (2003). The London Hanged: Crime and Civil Society in the Eighteenth Century. sid. 204 
  2. ^ http://www.britannica.com/EBchecked/topic/610410/Dick-Turpin
  3. ^ http://www.stand-and-deliver.org.uk/highwaymen/dick_turpin.htm