Dina Vinhofvers

Från Wikipedia
Dina Vinhofvers.

Dina Vinhofvers, född 1620 i Köpenhamn, död där den 7 juli 1651, var en dansk silkesarbetare. Hon är känd för sin roll i en påstådd konspiration mot kung Fredrik III av Danmark 1650-1651. Hon är också föremål för en pjäs.

Dina Vinhofvers, som hade tyska föräldrar, var gift med en David Schumacher (död 1650) i Holstein, med vilken hon hade en dotter, innan hon återvände till Danmark under 1640-talet tillsammans med sin älskare, löjtnant Jørgen Walter. Hon levde med sin mor, dotter och sidenarbetaren Samson Gertzen och försörjde sig genom att stryka siden, men utpekades också för prostitution.

År 1650 uppgav hon att hon hört Corfitz Ulfeldt och Leonora Christina planlägga ett mord på monarken; hon uppgav även Ulfeldt som far till det barn hon väntade. Den som låg bakom dessa anklagelser tros ha varit Jørgen Walter, som troligen var barnets far; Walter var en av kungens favoriter och stod nära Ulfeldts rival Christian Rantzau. År 1651 mötte Vinhofvers Leonora Christina och Ulfeldts biktfar Simon Hennings och informerade dem om att Walter planerade att mörda paret Ulfeldt.

Paret Ulfeldt informerade kungen, som arresterade Vinhofvers och gjorde affären offentlig. Ulfeldt friades från anklagelserna. Dina Vinhofvers dömdes till döden för hennes anklagelse mot Ulfeldt; hon hävdade då att denna varit fabrikerad av Walter. Hon avrättades genom halshuggning.

Dina Vinhofvers är föremål för pjäsen Dina av Adam Oehlenschläger (1842).

Referenser[redigera | redigera wikitext]