Dodge Charger

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
1969 års Dodge Charger.
General Lee, den Dodge Charger som kördes av kusinerna Bo och Luke Duke i TV-serien The Dukes of Hazzard.
En Dodge Charger polisbil i Mexico City.

Dodge Charger är en amerikansk bilmodell introducerad av Dodge 1965.[1] Den har producerats i minst sex olika generationer, på tre olika produktionsplattformar. Ursprungsmodellen var inspirerad av fastback-trenden via introduktionen av Plymouth Barracuda,[2] och även senare modeller har varit olika sorts coupé-varianter.

Historik[redigera | redigera wikitext]

En 2006-2007 års Dodge Charger Daytona.

1966 började Dodge tillverka en fastbackversion av sin mellanmodell Coronet. Denna kom att kallas Charger, och var en ganska kantig skapelse där man nödtorftigt hade lyckats dölja dess egentliga ursprung. I och med 1968 års modell fick bilen en stor ansiktslyftning. Designen var fartfylld och efter amerikanska förhållanden mycket spartansk. Att Chargern fanns att köpa med ett stort antal olika motoralternativ bidrog till stora försäljningsframgångar. 1969 tillverkades även specialutförandet Dodge Daytona, som främst var avsedd för tävlingsbruk. Dess aerodynamiska vinge och nos ger den ett extremt utseende. Vingen gjordes så hög för att få upp bagageluckan.

Dodge Charger fanns med flera olika motoralternativ, 318, 360, 383, 400, 440 och 426 Hemi med 425 hästkrafter.

426 Hemi-motorn var egentligen avsedd för tävlingsbilar i NASCAR, men såldes även till allmänheten.

Formgivningen kom att hålla i sig till 1971, då det var dags för nästa stora ändring. Karossen modifierades igen, och nu kallade Dodge alla 2-dörrars Coronet för Charger. Muskelbilsvarianten döptes till Dodge Charger R/T. Denna tillverkades med små yttre variationer och krympande hästkraftsantal fram till 1974, då den sista stora ändringen, som innebar att karossen fick en mer "klassisk" design, presenterades. Det var den sista bakhjulsdrivna Chargern, och den tillverkades fram till 1978. Det året fick Chargern sällskap av Dodge Magnum, som i princip var samma bil, men med en del utseendemässiga ändringar åt det sportigare hållet. Magnum fortsatte tillverkas till 1979.

I populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

En välkänd Charger är General Lee från TV-Serien The Dukes of Hazzard.

Chargerns popularitet har alltid varit stor, men populariteten växte enormt i och med filmen The Fast and the Furious från 2001 där Vin Diesel kör en Charger. Bland folk med stort intresse i muskelbilskulturen anses Chargern vara en stor ikon, särskilt årsmodell 1970.

I februari 2005 introducerades en ny Charger baserad på Chryslers LX-plattform.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "DODGE Charger Models (8)". autorevolution.com. Läst 9 juni 2015. (engelska)
  2. ^ "History 1966–1974". musclecarclub.com. Läst 9 juni 2015. (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]