Muskelbil

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
1968 Pontiac GTO
1969 Mercury Cyclone CJ med 428 Cobra jet-motor
1968 Plymouth Roadrunner

Muskelbil är en försvenskning av engelska uttrycket muscle car. Ej att förväxla med sportbil.

Omkring 1960 började den amerikanska bilindustrin bemöta ungdomsmarknadens behov. Med Hot Rod-kulturen som inspiration monterades jättelika V8-motorer avsedda för racing i medelstora bilkarosser. De bästa formgivarna anställdes. Deras uppdrag var att se till att bilarna var oemotståndliga in i minsta detalj. Dessa bilar kom att kallas muskelbilar.

Den första "renodlade" muskelbilen anses vara 1964 års Pontiac GTO.

I motsats till de snabba europeiska bilarna, som prismässigt var helt utom räckhåll för mannen på gatan, hade dessa bilar ett pris som även unga bilköpare kunde betala. Bilar som Ford Mustang, Plymouth Roadrunner, Dodge Charger, Chevrolet Camaro och Pontiac Firebird blev oerhört populära. Oljekrisen 1973 innebar slutet för flertalet av dessa bensinslukare.

Den amerikanske bilbyggaren Don Yenko köpte 1969 in ett antal Chevrolet Nova, Camaro och Chevelle och monterade sedan i 427 L72 Hi performance motorn från 1966 års Corvette Stingray. Detta kom att bli några av de hårdaste muskelbilarna på marknaden. Chevrolet Nova är en, med amerikanska mått mätt, lätt och liten bil. Byggd som en "lillasyster" till Chevelle av Chevrolet blev den senare snarare Chevelles pappa efter Yenkos förfining.

Den amerikanska motortidskriften Road & Track klassade följande bilmodeller som muskelbilar 1965:

Begreppet muskelbilar innefattar även dessa modeller av senare datum:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ 1969 Yenko Nova 427

Se även[redigera | redigera wikitext]