Dogma

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Se Dogme 95 för Lars von Triers rörelse.

Dogma
(Dogma)
Genre Komedi
Regissör Kevin Smith
Producent Jonathan Gordon
Scott Mosier
Kevin Smith
Manus Kevin Smith
Skådespelare Ben Affleck
Matt Damon
Linda Fiorentino
Salma Hayek
Chris Rock
Originalmusik Howard Shore
Produktionsbolag View Askew Productions
STK Productions
Premiär 1999
Speltid 128 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb SFDb

Dogma är en amerikansk komedi från 1999 i regi av Kevin Smith med bland annat Ben Affleck, Matt Damon och Linda Fiorentino i huvudrollerna. Filmen hade Sverigepremiär den 20 april 2000. Namnet dogma är engelska av grekiskans δόγμα ['dogma] och betyder "dogm".

Handling[redigera | redigera wikitext]

De två fallna änglarna Loke och Bartleby har upptäckt ett kryphål i den kristna trosläran, dogmatiken, ett sätt att få Guds förlåtelse. Allt de behöver göra för att öppna himlen är att bege sig till New Jersey som under en värvningskampanj utlovar syndernas förlåtelse till alla som, under en viss tid, passerar kyrkovalvet. Det finns dock ett litet problem med deras plan: Om de lyckas är Gud bevisligen inte ofelbar och då kommer jämvikten mellan gott och ont att sättas ur spel, vilket i sin tur innebär att all existens upphör. En avlägsen släkting till Jesus får därför i uppdrag att stoppa Loke och Bartleby.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är inspelad i Pinnacle Studios i Trafford, New Kensington och Pittsburgh, Pennsylvania, Asbury Park och Highlands, New Jersey samt i Los Angeles, Kalifornien.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]