Hoppa till innehållet

Dogma

Från Wikipedia
För den danska filmrörelsen, se Dogme 95.
Dogma
GenreKomedi
RegissörKevin Smith
ProducentJonathan Gordon
Scott Mosier
Kevin Smith
ManusKevin Smith
SkådespelareBen Affleck
Matt Damon
Linda Fiorentino
Salma Hayek
Chris Rock
Cote De Pablo
OriginalmusikHoward Shore
ProduktionsbolagView Askew Productions
STK Productions
Premiär1999
Speltid128 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Intäkter30 652 890 amerikansk dollar och 31 429 330 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

Dogma är en amerikansk komedifilm från 1999 i regi av Kevin Smith, med bland annat Ben Affleck, Matt Damon och Linda Fiorentino i huvudrollerna. Filmen hade Sverigepremiär den 20 april 2000. Namnet dogma är engelska av grekiskans δόγμα ['dogma] och betyder "dogm".

Handling[redigera | redigera wikitext]

De två fallna änglarna Loke och Bartleby har upptäckt ett kryphål i den kristna trosläran, dogmatiken, ett sätt att få Guds förlåtelse. Allt de behöver göra för att öppna himlen är att bege sig till New Jersey som under en värvningskampanj utlovar syndernas förlåtelse till alla som, under en viss tid, passerar kyrkovalvet. Det finns dock ett litet problem med deras plan: Om de lyckas är Gud bevisligen inte ofelbar och då kommer jämvikten mellan gott och ont att sättas ur spel, vilket i sin tur innebär att all existens upphör. En avlägsen släkting till Jesus får därför i uppdrag att stoppa Loke och Bartleby.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen är inspelad i Pinnacle Studios i Trafford, New Kensington och Pittsburgh, Pennsylvania, Asbury Park och Highlands, New Jersey samt i Los Angeles, Kalifornien.

Filmen mötes av protester från katoliker som ansåg att filmen var hädisk. Kevin Smith, som själv är katolik, tyckte detta var absurt. En protest av demonstrationerna blev ett inslag på lokalnyheterna i Smiths hemstad. Nyhetsteamet upptäckte att Kevin Smith själv hade dykt upp bland demonstranterna.[1]

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]