Dominika Peczynski

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dominika Peczynski
Dominika Peczynski 2011.
Född Dominika Peczynski
20 september 1970 (46 år)
Warszawa, Polen
Nationalitet Polsk-svensk Polen Sverige
Yrke/uppdrag Företagsledare, PR-konsult
Partner Anders Borg (2015– )

Dominika Peczynski, född 20 september 1970 i Warszawa i Polen, är en polsk-svensk PR-konsult och företagsledare.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppväxt och tidigt yrkesliv[redigera | redigera wikitext]

Peczynski föddes i en polsk-judisk familj[2], där båda föräldrarna var systemanalytiker.[3] Hon kom till Sverige från Polen 1977, som sjuåring, i tron om att hon skulle på solsemester i Grekland[3].

Peczynski var ett intelligent barn som hade en IQ på 147 i Mensas logisk-matematiska test.[3] Hon var ordningsam under de tidiga skolåren, men i puberteten började hon umgås i gäng och ägna sig åt småkriminalitet.[3] Under två år hade hon ett förhållande med en pojke som misshandlade och slutligen knivskar henne.[3] Som 19-åring rymde hon med en vän till Israel och arbetade som kallskänkechef.[3] Under en tid arbetade Peczynski även som servitris på restaurang Tyrol i Stockholm.[3]

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Peczynski blev medlem i musikgruppen Army of Lovers 1992,[4] då hon gjorde debut med låten "Hasta Mañana" som är en cover på en ABBA-sång. Hon var sedan tidigare bekant med de övriga medlemmarna i Army of Lovers, Michaëla Dornonville de la Cour och Camilla Henemark, som arbetade på samma modellagentur som Peczynski. Hon gick i samma skola som Jean-Pierre Barda och arbetade som modell för Camilla Thulin[3] som var bandets kostymör.

Peczynski har varit programledare i TV3 och Kanal 5 i flera olika tv-program, samt i utländsk tv, bland annat Genom Nyckelhålet, Tutti frutti, Temptation Island, samt programmen Dominikas Planet och The Big E, som sändes i Storbritannien.

Åren 20052007 sjöng hon i synthpopduon Nouveau Riche.

Peczynski grundade 1998 Sveriges första matchmakingsajt, Lovesearch.com, som blev den största i Norden och som senare såldes till Match.com. Utöver Match.com har hon även varit drivande för den svenska utgåvan av Victoria Milan.[4] Hon driver pr-byrån Mafioso PR i Stockholm, champagneimporten Fine Bubbles och har skrivit kokboken Östeuropas Kulinariska Hemligheter som fick pris för "Årets bästa etniska kokbok 2009" av Måltidsakademien.

Tillsammans med dramatikern Martina Montelius, som hon även tävlade med i På Spåret, har Peczynski podden Radio Free Martinika. Under auditionturnén i Idol 2015 var Peczynski sidekick till Alexander Bard i Idol-juryn.

År 2017 var hon en av de tävlande i Let's Dance där hon kom på en åttonde plats.[5]

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Sedan våren 2015 har Peczynski ett förhållande med före detta finansministern Anders Borg.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Norrköpings näringslivsmässa 2016: Dominika Peczynski kommunicerar på torsdagen Arkiverad 18 augusti 2016 hämtat från the Wayback Machine., läst 31 juli 2016
  2. ^ Expressen 10 juli 2009: På sommaren ses jag som blatte igen, läst 31 juli 2016
  3. ^ [a b c d e f g h] Profilen: Dominika tar livet på allvar. Dagens Nyheter. Läst 30 maj 2017.
  4. ^ [a b c] Anders Borg skiljer sig – bekräftar för att slippa rykten”. Dagens Nyheter. 16 februari 2015. http://www.dn.se/ekonomi/anders-borg-skiljer-sig-bekraftar-for-att-slippa-rykten/. Läst 31 mars 2015. 
  5. ^ http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/7arOv/dominika-peczynski-lamnar-lets-dance