Dominika Peczynski

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dominika Peczynski
Dominika Peczynski 2011.
Född Dominika Peczynski
20 september 1970 (46 år)
Warszawa, Polen
Nationalitet Polsk-svensk Polen Sverige
Yrke/uppdrag Företagsledare, PR-konsult
Partner Anders Borg (2015– )

Dominika Peczynski, född 20 september 1970 i Warszawa i Polen, är en polsk-svensk PR-konsult och företagsledare.[1]

Peczynski föddes i en polsk-judisk familj[2] som kom till Sverige 1977. Hon blev medlem i musikgruppen Army of Lovers 1992,[3] då hon gjorde debut med låten "Hasta Mañana" som är en cover på en ABBA-sång. Hon var sedan tidigare bekant med de övriga medlemmarna i Army of Lovers, Michaëla Dornonville de la Cour och Camilla Henemark, som arbetade på samma modellagentur som Peczynski. Hon gick i samma skola som Jean-Pierre Barda och arbetade som modell för Camilla Thulin som var bandets kostymör.

Peczynski har varit programledare i TV3 och Kanal 5 i flera olika tv-program, samt i utländsk tv, bland annat Genom Nyckelhålet, Tutti frutti, Temptation Island och programmen Dominikas Planet och The Big E, som sändes i Storbritannien.

Åren 20052007 sjöng hon i synthpopduon Nouveau Riche.

Peczynski grundade 1998 Sveriges första matchmakingsajt, Lovesearch.com, som blev den största i Norden och som senare såldes till Match.com. Utöver Match.com har hon även varit drivande för den svenska utgåvan av Victoria Milan.[3] Hon driver pr-byrån Mafioso PR i Stockholm, champagneimporten Fine Bubbles och har skrivit kokboken Östeuropas Kulinariska Hemligheter som fick pris för "Årets bästa etniska kokbok 2009" av Måltidsakademien.

Tillsammans med dramatikern Martina Montelius, som hon även tävlade med i På Spåret, har Peczynski podden Radio Free Martinika. Under Idol 2015 satt Peczynski med som sidekick i Idol-juryn under auditionturnén tillsammans med Alexander Bard.

2017 var hon en av de tävlande i Let's Dance där hon kom på en åttonde plats.[4]

Sedan våren 2015 har Peczynski ett förhållande med före detta finansministern Anders Borg.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Norrköpings näringslivsmässa 2016: Dominika Peczynski kommunicerar på torsdagen, läst 31 juli 2016
  2. ^ Expressen 10 juli 2009: På sommaren ses jag som blatte igen, läst 31 juli 2016
  3. ^ [a b c] Anders Borg skiljer sig – bekräftar för att slippa rykten”. Dagens Nyheter. 16 februari 2015. http://www.dn.se/ekonomi/anders-borg-skiljer-sig-bekraftar-for-att-slippa-rykten/. Läst 31 mars 2015. 
  4. ^ http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/7arOv/dominika-peczynski-lamnar-lets-dance