Domslutet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Domslutet
(The Verdict)
GenreRättsligt drama
RegissörSidney Lumet
ProducentDavid Brown
Richard D. Zanuck
ManusBarry Reed (roman)
David Mamet
SkådespelarePaul Newman
Charlotte Rampling
Jack Warden
James Mason
OriginalmusikJohnny Mandel
Produktionsbolag20th Century Fox
Premiär1982
Speltid129 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Intäkter53 993 738 amerikansk dollar och 53 977 250 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

Domslutet (engelska: The Verdict) är en amerikansk dramafilm från 1982 i regi av Sidney Lumet. I huvudrollerna ses Paul Newman, Charlotte Rampling, Jack Warden och James Mason. Filmen handlar i likhet med flera av Lumets andra filmer om rätt och fel och om de svårigheter som uppstår för en individ när olika moralbegrepp ställs mot varandra. Den mångfaldigt prisbelönte David Mamet skrev filmens manus, baserat på Barry Reeds roman.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Frank Galvin (Paul Newman) är en försupen advokat; en gång en lovande ung jurist som nu hankar sig fram på obetydliga småmål i rätten. Mickey (Jack Warden), en gammal vän och kollega, ger Frank ett enkelt uppdrag - en tvist om medicinsk felbehandling som verkar avgjord på förhand. Frank börjar dock titta närmare på bakgrunden hos patienten han utsetts att försvara och finner att fallet kanske inte är så enkelt som han trott.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelser och nomineringar[redigera | redigera wikitext]

Domslutet nominerades till fem Oscars 1983 – bästa film, bästa regi, bästa manus, bästa manliga huvudroll (Paul Newman), bästa manliga biroll (James Mason). Samma nomineringar återkom också vid Golden Globe-utdelningen samma år.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]