Domus Sanctae Marthae

Från Wikipedia
Domus Sanctae Marthae betraktad från Peterskyrkan.
Påve Franciskus går in i Domus Sanctae Marthae.

Domus Sanctae Marthae eller Casa Santa Marta (latin respektive italienska för 'Sankta Martas hus') är en byggnad i anslutning till Peterskyrkan i Vatikanstaten. Byggnaden, som färdigställdes 1996 under påve Johannes Paulus II, är uppkallad efter den nytestamentliga kvinnan Marta som var syster till Lasaros och Maria från Betania. För närvarande fungerar byggnaden som tillfällig bostad för präster som gästar Vatikanstaten, liksom för kardinalkollegiet när den samlas för konklaven som ska välja en ny påve.

Påve Franciskus valde Domus Sanctae Marthae som residens och fritidsbostad när han utsågs till påve 2013. Hans sovrum är utrustat med ett stående träkrucifix och en liten staty som föreställer Nuestra Señora de Luján, vilket är en gestaltning av jungfru Maria som är skyddshelgon för bland annat Argentina. Sovrummet bevakas av Schweizergardet. Franciskus är därmed den förste påven efter Pius X som inte residerar i Apostoliska palatset.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Domus Sanctae Marthae, 1 mars 2015.