Dubois bageri

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Dubois bageri i Uppsala grundat av Mattias Dubois. Bland uppsalabor kallades bageriet för "Dybossen". Företaget hade en större anläggning vid Vaksalagatan i stadsdelen Dragarbrunn.

När Dubois bageri lades ned på 1950-talet togs delar av dess sortiment över av Dalabagarn som investerat i en högmodern bagerianläggning vid Bergsbrunnagatan i Uppsala industriområde i Boländerna. Dalabagarn togs över av ICA bagerier som i sin tur togs över av Bageri Skogaholm.

Av Dubois bagerietablissemang återstår inget. Efter nedläggningen ersattes byggnaderna av Svenska Handelsbankens monumentala kontor och av EPA:s varuhus. Det dödsbo som existerade en tid lät uppföra en kontors- och affärsbyggnad i hörnet Vaksalagatan - Kungsgatan. Denna byggnad finns ännu kvar.

I Dalabagarns gamla uppsalaanläggning bakas inget bröd längre men Lantmännen, som tidigare ägde Skogaholmsbröd, hade en tid efter nedläggningen en central för utkörning av färskbröd i en del av lokalerna där ytterligare några år fullastade "brödbilar" rullade ut. Idag används det gamla brödlagret av Uppsala Universitet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]