Lantmännen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lantmännen ek för
Lantmännen logo center.png
Org.nr769605-2856
TypEkonomisk förening
HuvudkontorSverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerPer Lindahl
Styrelseordförande
Magnus Kagevik
Vd Koncernchef
BranschSpannmål Livsmedel Bioenergi
Antal anställda10 000[1]
Historia
Grundat1 januari 2001
ErsätterSvenska Lantmännens Riksförbund
Ekonomi
Omsättning~50 miljarder SEK [2]
Struktur
Ägare19 000 lantbrukare[1]
AvdelningarLantbruksprodukter och maskiner
Livsmedel
Energi
Fastigheter
Entreprenadmaskiner / Swecon
Övrigt
SloganTillsammans tar vi ansvar från jord till bord
WebbplatsLantmannen.se
Huvudkontoret i Stockholm

Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och har verksamhet inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Lantmännen ägs av 19 000 svenska lantbrukare, har 10 000 anställda, har verksamheter i ett 20-tal länder och omsätter 50 miljarder kronor på årsbasis.[3]

Huvuduppgiften är att tillhandahålla medlemmarna utsäde, gödsel, växtskydd och foder samt att ta emot, lagra, förädla och sälja det som lantbrukarna odlar. Andra viktiga inslag i verksamheten är försäljning av skogs-, entreprenad- och jordbruksmaskiner. Lantmännen är Sveriges största uppköpare av spannmål.

Livsmedlen som Lantmännen producerar baseras i huvudsak på spannmål (sädesslag) och baljväxter. De säljs under flera olika varumärken, exempelvis: Kungsörnen (pasta och mjöl), AXA (gryn, gröt mm), GoGreen, Hatting, Gooh, Korvbrödsbagarn (korv/hamburgerbröd) och Start! (frukostflingor). Lantmännen tillverkar hästfoder genom bolaget Krafft.

Lantmännen Agroetanol i Norrköping säger sig vara Nordens största bioraffinaderi.[4]


Lantmännenmodellen[redigera | redigera wikitext]

Lantmännens syfte är att skapa ett livskraftigt lantbruk. Genom sin affärsmodell skapar de förutsättningar för ett långsiktigt, lönsamt och hållbart svenskt lantbruk.

Lantbrukskooperativet[redigera | redigera wikitext]

Lantmännenmodellen

Lantmännens 19 000 lantbrukare är både ägare och affärspartners. Gemensamt tillvaratas styrkan och fördelarna med den kooperativa företagsformen för att bidra till lönsamheten på medlemmars gårdar och optimera avkastningen på deras kapital i föreningen. Kooperativet hålls samman av det gemensamma intresset, ett livskraftigt lantbruk, som lantbrukarna kollektivt investerar i.

Verksamheter från jord till bord[redigera | redigera wikitext]

Lantmännen har verksamheter i hela värdekedjan, från jord till bord. Verksamheter inom flera affärer, såväl lokalt som globalt, skapar affärsmöjligheter, stabilitet och långsiktighet för svenskt lantbruk.

Värde från åkermarken[redigera | redigera wikitext]

Lantmännen förädlar åkermarkens resurser för att skapa kvalitativa slutprodukter. Med fokus på att öka värdet av spannmål satsar man på att utveckla nya innovativa förädlingssteg. På så sätt säkrar den ekonomiska föreningen efterfrågan på sina medlemmars skördar.

Investering för framtiden[redigera | redigera wikitext]

För att nå en stabil och långsiktig energi- och livsmedelsförsörjning krävs fortsatta investeringar i forskning och innovation, inte minst när det kommer till att ställa om för framtidens jordbruk. Lantmännen satsar därför årligen mer än 300 miljoner SEK i forskning för framtidens jordbruk, bioenergi och mat.

Lantmännens bidrag[redigera | redigera wikitext]

Genom Lantmännenmodellen går all vinst från verksamheten tillbaka till jordbruket och skapar värde för svenska lantbrukare. Antingen direkt som utdelning till svenska gårdar eller indirekt genom investeringar för framtiden, till exempel i forskning som utvecklar mer hållbara odlingsmetoder.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den första centralföreningen bildades i Skaraborgs län 1895. Då hade olika regionala och lokala föreningar bildats runt om i Sverige. Svenska Lantmännens Riksförbund bildades i Stockholm 1905 med landshövdingen Hugo Hamilton som ordförande. Vid skapandet av riksförbundet var sju länsorganisationer medlemmar. 1907 utsågs Carl Gustaf Wettergren till VD.[5]

Svenska Lantmännen ombildades den 1 januari 2001 till Lantmännen ek. för genom en fusion av en mängd lokala Lantmännenföreningar som även tidigare hade samarbetat i stor utsträckning inom dåvarande Svenska Lantmännen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]