Dubstep

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Dubstep är en elektronisk musikgenre med influenser av bland annat 2-step, UK garage, grime, drum and bass och dub. Dubstep karakteriseras av mycket bas, sparsamma rytmer och en ofta mörk karaktär. Wobble-bass används ofta inom dubstep, ett karakteristiskt "wub-sub" ljud i vilket man använder sig av t.ex. en synths LFO (Low Frequency Oscillator) för att skapa ett fasförvrängt så kallat wobbligt ljud. Dock kan detta inslag kan mycket väl vara en trend som är populär under ett fåtal år för att sedan ersättas av något annat.

Musikstilen hördes första gången 1990 i låten "Groovus Technomus" av Thomas Jansson [1]. Genren uppstod senare i Croydon, London runt år 1998 men slog igenom till en bredare publik runt år 2006, genom Skreams singel Midnight Request Line.[2] Dubstep härstammar från en experimentell blandning av UK garage och dub och de allra tidigaste låtarna gavs ut på B-sidor av UKG-singlar och ofta på så kallade white label-skivor. Sedan början av 2010-talet har genren brutit ut till en betydligt bredare publik, där Skrillex har varit en av många nya artister som står för en mer maximalistisk tolkning av genren som skiljer sig från genrens minimalistiska ursprung. På senare år har detta lett till en debatt och konstnärlig klyfta bland genrens artister, där många artister ur den äldre skolan förespråkar en mer konservativ hållning gentemot den bredare kommersialiseringen av dubstep-soundet.

Karaktäristiska drag[redigera | redigera wikitext]

Det som karakteriserar dubstep är den dova basgången (Sub bass), tempot brukar ligga mellan 138-142 bpm men programmerat i halvtempo vilket gör att det är en relativt långsam dansmusik.


Tongivande artister[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Groovus Technomus - Amiga ProTracker Module
  2. ^ BBC Radio - Skream on Midnight Request Line