Duma (episk sång)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Duma (plural: dumy) är en episk berättar- och sångform inom den ukrainska folkkulturen med rötter som sträcker sig till 1500-talet. Dumy framfördes ofta av kringströvande blinda män. De kallades kobzary, bandurysty eller lirnyky. De sjöng eller reciterade sina dumy till ackompanjemang av instrumenten kobza, bandura eller vevlira. Vanligen hade de ett barn som ledsagare. Kobzary var inte sällan gamla kosackkrigare som lämnat sin tjänst. Dumy är intimt kopplade till den ukrainska kosacktraditionen och utgör en grundsten i den ukrainska nationalstatens identitet. Det episka innehållet i dumy följer olika tematiska stråk där berättelser om kosackernas krigföring utgör en central del. Mytbildningen baserar sig på verkliga händelser och kosackhjältarna och hjältinnorna är inga gudar eller övermänniskor. De är vanliga människor av kött och blod som offrat sig för den grekisk ortodoxa tron i kampen mot islam (turkar och tatarer). Men kobzary sjöng och reciterade inte bara dumy om historiska händelser. På deras repertoar stod också ren underhållning och även mera religiösa uttolkningar. Deras ständiga kringströvande på landsbygden gjorde dem också till sin tids nyhetsförmedlare.

I rollen som bärare av det ukrainska kulturarvet (dumy och instrumenten kobza/bandura är unikt ukrainska och saknas helt i den ryska folktradionen) och i rollen som nyhetsrapportörer kom dessa blinda gubbar att bli ett hot för den bolsjevikiska makteliten i Moskva ledd av Josef Stalin.

Under den etniska rensningen, i början av 1930-talet, som ledde till att över sju miljoner ukrainska bönder fick sätta livet till i en hungersnöd iscensatt av de ryska bolsjevikerna, förtrycktes även duma-traditionen. 1939 inbjöd Stalin de återstående blinda dumysångarna i Ukraina till ett möte med konsert och konferens och avrättade dem.[1] Samlingar av dumy med etnografiskt värde förstördes och censurerades också, bland annat samlingar av Kateryna Hrushevska, Porphyr Demutsky.[2] Den ukrainske nationalskalden Taras Sjevtjenko (1814-1861), utgav den nationalromantiska diktsamlingen Kobzar där flera av dikterna namngivits som dumy. Taras Sjevtjenko föddes som livegen i en tid när Ukraina var en koloni under den ryske tsaren och när det ukrainska språket bara tilläts offentligt i folkloristiska sammanhang. Tars Sjevtjensko räknas som grundare av det moderna ukrainska språket och kallas ofta (Velykyj Kobzar) Den store kobzaren.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Natalie Kononenko Ukrainian Minstrels: And the Blind Shall Sing, Armonk, New York: M.E. Sharpe, 1998
  • George Tarnawsky, Patricia Kilina Ukrainian Dumy, Cambridge: Harvard University Press, 1979.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Natalie Kononenko Ukrainian Minstrels: And the Blind Shall Sing, s.xiii
  2. ^ Raymond John Uzwyshyn Icons or Dreams. Alexander Dovzhenko’s Silent Trilogy