E-faktura

Från Wikipedia
Version från den 7 juni 2016 kl. 17.03 av Kyllo (Diskussion | Bidrag) (→‎Fördelar: puts/språkvård (städar bort kön och skriver ut fullständiga ord))

E-faktura (tidigare även kallat E-giro) är ett system för elektroniska fakturor i Sverige som till skillnad från autogiro, som i själva verket är en fullmakt att dra pengar från ett konto, ger betalaren kontroll att godkänna en betalning av en faktura innan pengarna dras från hans eller hennes bankkonto.

Fakturan presenteras elektroniskt i internetbanken och efter godkännande från kontoinnehavaren görs betalningen automatiskt på förfallodagen. I den meningen är e-fakturan egentligen ett vilande betalningsuppdrag placerat i en bank. Vissa av bankerna har också stöd för automatisk betalning vilket innebär att kunden, per företag som erbjuder e-faktura, kan välja om betalningen ska göras automatiskt eller manuellt.

Fördelar

Fördelen är mer bekvämlighet och mindre risk för missade förfallodagar jämfört med pappersfakturor, detta i ännu högre grad om man väljer automatisk betalning. Betalaren som väljer automatisk betalning får autogirots fördelar och har samtidigt kontroll och kan välja bort betalningen. Till de företag som betalaren inte har godkänt görs inga automatiska betalningar.

Det blir lägre kostnader för bankerna med e-faktura, och det är även ett mer miljövänligt alternativ eftersom transporter och pappersanvändning minskar. Fördelen för fakturautställaren är den stora kostnadsbesparingen som e-faktura innebär det vill säga reducering av kuvertering, porto och allt administrativt arbete som det manuella arbetet medför. Kunder som väljer att betala med exempelvis e-faktura eller autogiro i stället för pappersfaktura slipper ofta betala faktureringsavgift eller andra administrativa tilläggsavgifter som många företag tar ut.

Nackdelar

En nackdel är att alla företag inte erbjuder e-faktura som betalningsalternativ. Det beror oftast på att ekonomisystemet inte stödjer denna funktion. En annan nackdel är att det kan vara svårare att se specifikationen än om räkningen kommer på papper, och därmed svårare att se om företaget gör fel. När e-fakturan ska presenteras finns det flera felkällor; om kunden har datorproblem eller saknar dator blir det svårt att betala, och om företaget eller dess fakturatjänst har driftsstörningar så går det inte kontrollera fakturan innan betalning. Påminnelser ska skickas både på papper och elektroniskt men en påminnelseavgift har då lagts på. Den risken minskar med automatisk betalning. Ännu en nackdel är att e-fakturan är tekniskt knuten till betalningsmottagaren, vilket traditionella fakturor inte är.[1][ej i angiven källa] Att fördela inkommande fakturor mellan sina konton går vanligen att göra men om någon annan (exempelvis inom familjen) ska betala får den matas in manuellt av den nya betalaren.

Ett steg på vägen

Kraven på att ha elektroniska fakturaflöden ökar då det finns möjlighet till stora kostnads- och miljöbesparingar. Men alla företag har inte den möjligheten idag[när?] och ett steg på vägen mot ett elektroniskt fakturaflöde är scanning av fakturor. Scanning av fakturor innebär att mottagna pappersfakturor omvandlas till elektroniska fakturor med hjälp av en bildläsare och den elektroniska informationen kan därmed överföras till ett elektroniskt fakturahanteringssystem. Det finns företag som hjälper till med inscanningen av pappersfakturor.[källa behövs] Fakturaflödet kan då komma att se ut på följande sätt: Scanningföretaget öppnar företagens/organisationens fakturakuvert för att scanna och sedan arkivera fakturorna. Därefter tolkas informationen maskinellt och verifieras manuellt. Verifiering innebär att datan på fakturans olika fält kontrolleras. Filerna med den tolkade informationen levereras till beställaren, ofta tillsammans med fakturabilder. Originalfakturan arkiveras ofta hos scanningföretaget.

Historia

E-giro var Bankgirots produktnamn för elektronisk faktura mellan företag och privatpersoner. E-giro togs fram i samarbete med Skandinaviska Enskilda Banken, Svenska Handelsbanken, Danske Bank och Skandiabanken 1998–1999. Konkurrerande system användes av Föreningssparbanken och Nordea och kallades e-faktura. Idag har även Länsförsäkringar bank, Icabanken, Marginalen, Sparbanken Öresund, Sparbanken Syd, Swedbank och Ålandsbanken stöd för e-faktura via Bankgirot.

Bankernas system kopplades samman 2002 så att företagen via ett avtal kunde nå alla sina privatpersoner oavsett internetbank. De banker som kallade systemet e-giro bytte benämning på det till e-faktura 2005 för att få enhetlig terminologi.

Se även

Referenser

Noter

  1. ^ Svenska Akademien. SAOB, uppslagsord ”FAKTURA”.

Webbkällor

Externa länkar