Ica Banken

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Icabanken)
Hoppa till: navigering, sök
ICA Banken AB
Icabanken-logo-top.png
Org.nr 516401-0190
Typ Privat bankaktiebolag
Huvudkontor Sverige Solna, Sverige
Nyckelpersoner Per Strömberg
Styrelseordförande
Marie Halling
Vd
Bransch Nischbank
Antal anställda 283 - December 2011
Historia
Grundat 2001
Grundare Ica AB
Ekonomi
Omsättning 763,707 miljoner SEK
Rörelseresultat 170,649 miljoner SEK
Vinst efter skatt 124,407 miljoner SEK
Tillgångar 10,399 miljarder SEK
Eget kapital 899,253 miljoner SEK
Struktur
Ägare Ica AB - 100%
Moderbolag Ica AB
Övrigt
Webbplats IcaBanken.se
Fotnoter Siffror från 2011 års bokslut.[1]

ICA Banken AB är ett svenskt bankaktiebolag som erhöll oktroj för att bedriva bankverksamhet från Finansinspektionen i maj 2001[2]. Ica Banken ägs av Ica AB och är en av de tjugo största affärsbankerna i Sverige[3].

Ica Banken är en fullsortimentsbank som erbjuder olika bankkort, lönekonto, bolån, lån utan säkerhet, sparande i fonder och försäkringar. Man kan sätta in och ta ut pengar i nästan alla Ica-butiker. Andra bankärenden kan göras via www.icabanken.se, deras appar och telefon. Verksamheten är i huvudsak inriktad mot privatkunder och kan karaktäriseras som en nischbank. Banken har sitt huvudkontor i Solna och sitt kundcenter i Borås. Ica Banken driver också Icas uttagsautomat för kontantuttag.

  • Omsättning år 2008: 582 mkr
  • Antal kunder, år 2014: cirka 500 000

Historik[redigera | redigera wikitext]

Efter den svenska finanskrisen luckrades reglerna upp för att etablera nya banker i Sverige. Den politiska målsättningen med detta var att öka konkurrensen på bankmarknaden, och det blev möjligt för bland annat försäkringsbolag att starta och driva bankrörelse. I början av 2000-talet hade livsmedelskedjorna Ica och Coop bägge planer på att starta bankverksamhet. Grunden för den planerade verksamheten utgjordes av de respektive sparkassor som bägge kedjorna drev i anslutning till sina kundkort. Begränsningen låg bland annat i att en sparkassa vid den tiden endast fick ta emot inlåning på 15 000 kronor, inte kunde ge någon garanti för insatt belopp och att anslutna kort i princip endast kunde användas i de egna butikerna.

Ica Banken och Coop Bank blev därmed de första som fick tillstånd att starta bankverksamhet, utan vara helägda dotterbolag till redan existerande finans- eller försäkringsbolag.

Uttagsautomater[redigera | redigera wikitext]

Uttagsautomaten vid Ica Supermarket Ringen, Ringens köpcentrum, Skanstull, Stockholm.

Ica Banken driver idag cirka 450 stycken uttagsautomater för kontantuttag. Dessa är i första hand en service till Icas kunder och är ofta placerade i anslutning till Ica-butiker. Det finns idag åtta automater som inte ligger i anslutning till en Ica-butik. I automaterna kan bland annat alla MasterCard- och Visa-kort användas, inklusive Maestro och Electron.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”ICA Bankens årsredovisning 2011”. IcaBanken.se. http://www.icabanken.se/Documents/pdf/arsredovisning-icabanken-2011.pdf. [död länk]
  2. ^ Svenska Bankföreningen: Ica Banken[död länk]
  3. ^ Bank- och finansstatistik 2007 (Juni, 2008)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]