E36

Från Wikipedia
E36
Europaväg 36:s sträckning.
E36/A13 vid Berstetal söder om Berlin.

E36 eller Europaväg 36 är en europaväg som börjar i Berlin i Tyskland och slutar i Legnica i Polen. Den är cirka 220 kilometer lång. Stora delar är motorväg.

Sträckning[redigera | redigera wikitext]

Berlin - Lübbenau - Cottbus - (gräns Tyskland-Polen) - Legnica[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Motorvägen började byggas redan under 1930-talet, men hann inte bli helt färdig innan andra världskriget inleddes. Motorvägen blev visserligen körbar hela vägen men på vissa delar av denna motorväg blev bara den ena körbanan färdig och körbar. Vissa broar blev inte heller byggda och andra blev också förstörda under kriget. En del av denna motorväg kom sedan att tillhöra DDR efter kriget medan den östligare delen kom att tillhöra Polen. Den del som kom att tillhöra DDR var i stort sett komplett från början och har efter Tysklands återförenande dessutom renoverats.

Den del som kom att tillhöra Polen blev under den tid som Polen tillhörde Östeuropa aldrig iordningställd. Detta berodde på att Polen under denna tid saknade både pengar och resurser till detta. Motorvägen blev därför körbar men vissa delar fick enbart det ena körfältet färdigbyggt. Vissa broar byggdes heller aldrig färdigt och vissa krigsskadade broar reparerades aldrig. Detta innebär att plankorsningar finns på vissa ställen på denna motorväg. Åker man på denna motorväg från Berlin till Legnica så är motorvägen komplett fram till gränsen. Från gränsen och en bit österut är det en bit komplett motorväg. Denna har kvar sin gamla betongbeläggning som är ordentligt nedsliten.

Från Olszyna och finns bara det ena körfältet och denna har också kvar sin betongbeläggning. Plankorsningar förekommer också då polackerna inte hade råd att bygga färdigt denna motorväg. De broar som ändå finns är byggda för två körfält. På vissa delar kan man också se broar som är förstörda eller aldrig färdigbyggda. Det är alltså en ruinmotorväg som man åker på. Motorvägen med sitt enda körfält har också kvar sin betongbeläggning. Officiellt är den alltså inte skyltad som motorväg i detta skick men ändå skulle man kunna räkna denna som en sådan eftersom den egentligen är byggd som det. När man kommer till Golnice blir denna återigen en komplett motorväg med två körfält och utan plankorsningar. Denna halva motorväg håller nu på att renoveras och det andra körfältet håller på att byggas. Även de broar som saknas håller på att byggas så att detta blir en helt komplett motorväg.[källa behövs]

Motorvägar[redigera | redigera wikitext]

Anslutningar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”ECE/TRANS/SC.1/2016/3/Rev.1”. 1 november 2016. s. 10. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]