Exo

Från Wikipedia
(Omdirigerad från EXO)
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om den koreanska musikgruppen. För prefixet exo-, se Lista över prefix i svenskan.
Exo
Exo 2012.jpg
Bakgrund Sydkorea Seoul, Sydkorea
Genre(r) K-pop, R&B, Dance
År som aktiva 2012-
Skivbolag SM Entertainment
Relaterade artister Exo-K, Exo-M
Webbplats Officiell webbplats
Medlemmar
Baekhyun
Chanyeol
Chen
D.O.
Kai
Lay
Sehun
Suho
Xiumin
Tidigare medlemmar
Kris

Lu Han

Tao

Exo (hangul: 엑소, i marknadsföringssyfte skrivet EXO) är ett sydkoreanskt och kinesiskt pojkband från Sydkorea bildat 2012 av SM Entertainment. Gruppen är indelad i de två undergrupperna Exo-K och Exo-M. De spelar in exakt samma musik fast på olika språk. Exo-K framträder på koreanska medan Exo-M framträder på mandarin. Exo-K står för Exo Korean och Exo-M står för Exo Mandarin.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

2011: Bildandet[redigera | redigera wikitext]

I januari 2011 meddelade SM Entertainments producent, Lee Sooman, att han hade planer på att låta ett nytt pojkband debutera i mars eller april 2011. Bandet, som för tillfället kallades "M1", verkade då bara ha sju medlemmar när en bild av dem i en dansstudio hade läckt ut på Internet. I maj 2011 pratade Sooman om gruppen i ett Hallyu företagsseminarium som hölls på Stanford University. I presentationen förklarade han sin strategi om att separera gruppen i två, "M1" och "M2", och låta dem promota samma musik i både Kina och Korea, på respektive kinesiska och koreanska. Sooman planerade att lansera gruppen i maj 2011, men debuten sköts upp och man hörde inget förrän i oktober 2011 när Sooman kort diskuterade gruppens planer och koncept i en intervju med The Chosun Ilbo.

I december 2011 hade gruppen fastställt sitt namn Exo, med Exo-K för den Koreanska delgruppen och Exo-M för den Kinesiska delgruppen. De tolv medlemmarna introducerades genom tjugotre olika teasers från december 2011 till februari 2012. De första medlemmarna som presenterades var Kai, Luhan, Tao och Chen och de gjorde sitt första offentliga uppträdande på SBS Gayo Daejun den 29 december 2011.

2012: Debut och MAMA[redigera | redigera wikitext]

Exo-K och Exo-M:s första singel "What Is Love" släpptes den 30 januari på Itunes och andra online-detaljhandlare i Kina och Korea, där den toppades på 88:e plats på Sydkoreas Gaon Single Chart. Den 9 mars släpptes den andra singeln "History", som är skriven och producerad av Thomas Troelsen och Remee. Singeln toppade som nummer 68 på Gaon Single Chart och nummer sex på Kinas musiklista Sina Music Chart.

En konsert med gruppen hölls i Seouls Olympiastadion den 31 mars. Runt 3 000 fans utifrån 8 000 sökande valdes ut och fick närvara. En andra konsert hölls i den stora salen på Universitetet för Internationell handel och Ekonomi i Beijing den 1 april.

Exo-K och Exo-M släppte sin debutsingel ”MAMA” den 8 april och därefter sin första EP ”MAMA” den 9 april. Den 8 april gjorde Exo-K sitt första framträdande på Sydkoreas musikprogram The Music Trend, samma dag som Exo-M debuterade på China’s 12th Top Chinese Music Awards. Dagen efter den släpptes placerade ”MAMA” först på flera kinesiska listor. EXO-M:s album nådde nummer två på Kinas Sina Album Chart, nummer fem på Sydkoreas Gaon Album Chart och nummer tolv på Billboard World Albums Chart. Exo-K:s album toppade listan på Gaon Album Chart och placerade sig åtta på Billboard World Albums Chart. Exo-M:s musikvideo för ”MAMA” nådde nummer ett på olika kinesiska hemsidor, och Exo-K:s version nådde en sjunde plats på YouTube’s Global Chart. I april gjorde Exo-M ett gästframträdande på Super Juniors konsertturné Super Show 4 i Jakarta i Indonesien.

2013-idag: XOXO[redigera | redigera wikitext]

I maj 2013 visade S.M. Entertainment teaser-foton från Exos comeback-album, det första fullängdsalbumet XOXO. Till skillnad från deras tidigare marknadsföring med Exo-K och Exo-M under ”MAMA”-eran marknadsförde de XOXO som en grupp. De spelade in titellåten ”Wolf” med alla tolv medlemmarna, medan resten av låtarna spelades in separat.

XOXO släpptes i juni 2013 med två separata versioner: den koreanska versionen ”Kiss” och den kinesiska versionen ”Hug”. Dagar efter att albumet släpptes toppade flera av låtarna online-listor i både Sydkorea och Kina. De två versionerna toppade tillsammans Billboard World Albums Chart en vecka efter att de släpptes. I juni hade ”Kiss”- och ”Hug”-versionerna sålt 207 000 respektive 172 000 exemplar, med en sammanlagd summa på över 379 000 sålda album i Sydkorea, och blev därmed det första albume 2013 som sålts i över 300 000 exemplar på Gaon Chart. På Sydkoreas Hanteo Chart såldes närmare 120 000 exemplar under den första veckan, vilket ledde till en direkt förstaplats på listan.

Huvudsingeln ”Wolf” placerade sig inom topp trettio på nedladdningslistor i både Sydkorea och Kina, men nådde första plats i flera koreanska musikprogram, vilket gav den epitetet ”trippelvinst”. ”Wolf” vann också epris på MBC Musics Show Champion.

En ompaketerad version av XOXO, med tre nya låtar, släpptes den 5 augusti 2013. Den nya huvudsingeln ”Growl” visades på YouTube den 1 augusti som en musikvideo. Den 18 augusti uppnådde ”Growl” 10 554 poäng på The Music Trend listan, och satte därmed nytt rekord för programmet. ”Growl” nådde första plats på alla fyra av Sydkoreas stora musikprogram, och vann sju priser på två veckor. Singeln nådde en fjärde plats på Billboards Korea K-Pop Hot 100 och en andra placering på Gaon Single’s Chart.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Artistnamn Födelsenamn Födelsedatum Nationalitet
Romanisering Hangul Romanisering Hangul/Hanja
Exo-K
Suho 수호 Kim Joon Myun 김준면 22 maj 1991 (25 år) Sydkorea Sydkorea
Baekhyun 백현 Byun BaekHyun 변백현 6 maj 1992 (24 år)
Chanyeol 찬열 Park Chanyeol 박찬열 27 november 1992 (24 år)
D.O 디오 Do Kyungsoo 도경수 12 januari 1993 (24 år)
Kai 카이 Kim Jongin 김종인 14 januari 1994 (23 år)
Sehun 세훈 Oh Sehun 오세훈 12 april 1994 (22 år)
Exo-M
Xiumin 시우민 Kim Minseok 김민석 26 mars 1990 (26 år) Sydkorea Sydkorea
Lay 레이 Zhāng Yìxīng 张艺兴 7 oktober 1991 (25 år) Kina Kina
Chen Kim Jongdae 김종대 21 september 1992 (24 år) Sydkorea Sydkorea
Tidigare medlemmar
Kris 크리스 Wú Yìfán 吴亦凡 6 november 1990 (26 år) Kina Kina
Lu Han 루한 Lù Hán 鹿晗 20 april 1990 (26 år) Kina Kina
Tao 타오 Huang Zitao 黄子韬 2 may 1993 (23 år)

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum[redigera | redigera wikitext]

Albuminformation Topplacering
Sydkorea Sydkorea
(Gaon Chart)
Japan Japan
(Oricon)
Koreanska & Kinesiska
XOXO
  • Släppt: 3 juni 2013
  • Nyutgåva: 5 augusti 2013
1 9

EP-skivor[redigera | redigera wikitext]

Albuminformation Topplacering
Sydkorea Sydkorea
(Gaon Chart)
Japan Japan
(Oricon)
Koreanska & Kinesiska
Mama
  • Släppt: 9 april 2012
1 33

Singlar[redigera | redigera wikitext]

År Titel Topplacering
Sydkorea Sydkorea
(Gaon Chart)
Japan Japan
(Oricon)
Koreanska & Kinesiska
2012 "What is Love" 110
"History" 86
"Mama" 46
2013 "Wolf" 10
"Growl" 2

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]