K-pop

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

K-pop, eg. koreansk pop, är en musikgenre bestående av elektronisk musik, syntpop, hiphop, rockmusik och R&B-musik som har sitt ursprung i Sydkorea, influerad av den amerikanska musikindustrin.

K-pop är stort sätt känt över hela världen och det stora genomslaget var när den koreanska artisten Psy släppte gangnam style.

K-pop är en del av den koreanska vågen (även känd som Hallyu), en massiv export av koreansk kultur som till största delen går till grannländerna i Asien men som även kommit till Europa och Amerika.

Agenturer[redigera | redigera wikitext]

De tre största skivbolagen i Sydkorea är S.M. Entertainment, YG Entertainment och JYP Entertainment, ofta kallade för den "Stora trean". Inom k-pop fungerar de här skivbolagen också som agenturer för artisterna. De började drivas vid slutet av 1980-90-talet och början av 2000-talet. Skivbolagen är ansvariga för att värva, finansiera, träna och publicera nya artister lika väl som att hantera deras aktiviteter och PR. I termer av handelsdelning är den största agenturen S.M. Entertainment. Deras artister startade "Hallyu" inom k-pop och klarade av att slå igenom i Japan. Den "Stora trean" samarbetar då och då, t.ex. Se7en, som har kontrakt med YG Entertainment, fick en låt från JYP Entertainments skapare Park Jin-young år 2012. Representanter från de tre agenturerna dömde också tillsammans i SBS talangjakt K-pop Star. Den "Stora trean", tillsammans med Star J Entertainment, AM Entertainment och Key East skapade gruppen United Asia Management (UAM), vars mål är att sprida k-pop globalt och att förbättra utvecklingen av artisters värvning och hanteringsprocesser. UAM auditions är globala och inte begränsat till koreanska talanger. Förutom musiker, tar UAM också hand om skådespelare, regissörer och stylister. Sammanslagningen var väldigt kritiserad eftersom det kunde skapa press på innehållsleverantörer lika väl som pressa andra asiatiska länder, som den kinesiska marknaden, som inte kan svara på och tävla med den massproduktion av koreanska nöjesföretag.

Band[redigera | redigera wikitext]

Inom K-pop är det vanligaste just nu att pojkband och flickband bestar av 4-12 medlemmar (2014). Soloartister och duo-grupper förekommer även, dock inte i samma skala. Ett berömt undantag är Psy, som 2012 hade en viral hit med låten Gangnam Style och därmed tog K-pop in i mainstreamfåran. Det är även vanligt att enskilda medlemmar i band som funnits i flera år gör soloprojekt parallellt med sina bandåtaganden. Några av de mer kända kvinnliga soloartisterna är Ailee, Baek ji young och Hani Hopiee.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]