Eagle (sång)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Eagle
Singel av ABBA
Från albumet The Album
B-sida"Thank You for the Music"
UtgivenMaj 1978 [1]
FormatGrammofon
GenrePop
Rock
Längd4:25 / 3:33
SkivbolagPolar Music
LåtskrivareBenny Andersson
Björn Ulvaeus
ProducentBenny Andersson
Björn Ulvaeus
Singlar
ABBA
"Take a Chance on Me"
(1978)
"Eagle"
(1978)
"Summer Night City"
(1978)
Album
The Album
Eagle
(1)
Take a Chance on Me
(2)

Eagle, arbetstitel: High, High [2], är en poplåt skriven av Benny Andersson och Björn Ulvaeus och spelades in av popgruppen ABBAalbumet The Album 1977. Med sina 5:51 minuter är den ABBA:s längsta låt någonsin, en sekund längre än den 5:50 minuter långa The Day Before You Came.

Historia

Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad sjöng båda verserna tillsammans. Inspelningen påbörjades 1 juni 1977 och de tidiga demoversionerna gick under arbetsnamn som High, High och The Eagle. Björn Ulvaeus ska ha varit inspirerad av boken Måsen: Berättelsen om Jonathan Livingston Seagull av Richard Bach då han skrev texten. Vissa menar att sångtexten hyllar popgruppen Eagles, som också var populära under 1970-talet.

Listframgångar

Eagle släpptes som singel på vissa håll i världen (inte i Sverige och Storbritannien) 1978, och dess B-sida var den idag mer berömda Thank You for the Music. Singeln hade varierade framgångar på listorna runtom i världen. En anledning till detta kan vara att den redan fanns på albumet The Album, eller att den bara släpptes i ett begränsat antal länder.

I och med singelsläppet hade låten kortats ner för att göra den mer radiovänlig. Den kortades från 5:51 till 4:25 genom att klippa bort en instrumental del och den tredje refrängen. I Australien och Frankrike lades en ännu mer nedklippt version på singelskivan. Den versionen avslutas kort efter andra refrängen, vilket gör den 3:33 minuter lång, nästan 2:20 minuter kortare än albumversionen. Singeln marknadsfördes med en musikvideo av Lasse Hallström medan en tidigare video, med mer specialeffekter, förekom som en del i filmen ABBA: The Movie.

B-sidan Thank You for the Music släpptes 1983 som singel i vissa länder efter att gruppen upplösts, bland annat Storbritannien, där Eagle inte släpptes 1978.

Listplaceringar

Lista Plcering
Australien 82
Belgien 1
Frankrike 36
Nederländerna 4
Västtyskland 6
Schweiz 7
Österrike 17


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Referenser

Noter

  1. ^ http://www.abbaannual.com/1978.htm ABBA 1978
  2. ^ http://www.abbaannual.com/1977.htm ABBA 1977