Ekobanken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ekobanken medlemsbank
Typmedlemsbank
HuvudkontorJärna, Sverige
NyckelpersonerUlla Herlitz, styrelseordförande
Annika Laurén, VD
BranschBank & finans
Antal anställda10
Historia
Grundat1998
Övrigt
Webbplatswww.ekobanken.se

Ekobanken (Ekobanken medlemsbank), är en svensk etisk bank som lånar ut till verksamheter med ekologiska, sociala och kulturella mervärden. Huvudkontoret är placerat i Järna. Ekobanken är transparent med sin utlåning till företag och föreningar genom att publicera informationen om alla låntagare på hemsidan och i sin årsredovisning.

Ekobanken fick sitt bankoktroj från Finansinspektionen 1998 och startade sin verksamhet i Järna.

Ekobanken driver sin verksamhet enbart inom Sveriges gränser. Ekobanken Väst är bankens filial i Göteborg. Ekobanken har sedan 2013 kontor i Gamla Stan i Stockholm. Bankens tjänster riktar sig till både privatpersoner och föreningar samt företag. Banken förvaltar cirka 600 Mkr och har en årlig tillväxt på cirka 10 procent. Ekobanken har aldrig haft någon kreditförlust. Banken har ca 5 000 kunder och omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Medlemsinsatser (andelar) finns i två former:

  • Obligatorisk andel utan kurs på 1 000 kronor. Andelen ger en röst på bankens årsstämma.
  • Frivilliga ytterligare andelar med en kurs som årligen fastställs av styrelsen. Dessa andelar ger fler röster, dock högst 10 procent av rösterna på stämman.

Ekobankens VD Annika Laurén nominerades till Årets Gröna Kapitalist av tidningen Veckans Affärer 2009. Banken var 2014 först i Sverige med bolån med en hållbarhetsrabatt. Den ges för hus märkta med Svanen eller Miljöbyggnad (silver o guld).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Tillståndsuppgifter från Finansinspektionen http://www.fi.se/Templates/InstitutDetailsPage____2762.aspx?la=sv&idx=020163[död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]