Årsstämma

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Årsstämma är ett årligt möte för medlemmar i ett parti eller förening eller för aktieägare i ett aktiebolag.

Medlemmarna i organisationen kallas till årsstämma en gång varje år för att diskutera och bestämma det som är viktigt. Årsstämman brukar godkänna föregående års bokslut och budgeten för kommande år. På en årsstämma väljs även en styrelse som ska leda organisationen och en valberedning som ska ta fram lämpliga kandidater till styrelsen och en del övriga poster i organisationen. Deras arbete börjar direkt efter årsstämman och avslutas på nästa årsstämma då kandidaterna presenteras för val. Till årsstämman kan medlemmar skriva motioner. Styrelsen kan också skriva förslag men då kallas det för proposition. Alla motioner och propositioner som kommer in till årsstämman måste behandlas på stämman.

För ett aktiebolag benämndes årsstämman bolagsstämma fram till 2005. Ännu benämns en extrainsatt stämma för bolagsstämma medan den ordinarie stämman benämns årsstämma.[1]

För ekonomiska föreningar, inkl. bostadsrättsföreningar, är benämningen föreningsstämma. Ordinarie föreningsstämma hålls en gång om året, medan de i övrigt kan hålla stämmor som benämns extra föreningsstämma.[2]. I ideella föreningar heter det ofta årsmöte och extra årsmöte.[3]. För politiska partier förekommer beteckningar som partistämma och partikongress.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Aktiebolagslag (2005:551) 7.kap, särskilt 10§
  2. ^ Lag (1987:667) om ekonomiska föreningar 7.kap
  3. ^ Se till exempel Riksidrottsförbundet: Normalstadgar för idrottsförening. 1999-12-01