Ekosofi

Från Wikipedia

Ekosofi är en naturinspirerad filosofi som strävar efter att öka människans ekologiska medvetenhet och engagemang i miljöfrågor. Ekosofin betonar att allt levande hör samman som ett enda ekosystem.

Inom ekosofin betraktas människan som en levande varelse bland alla andra levande varelser på jorden, underkastad samma behov som de. Även människan är beroende av sin miljö för att överleva. Alla organismer spelar en roll i det ekologiska samspelet. Därför har alla ett värde.

Ekosofi är en del av den djupa ekologiska rörelsen och står för en helhetssyn på människans förhållande till naturen.

Universell medkänsla

Man får inte sätta gränser för medkänslan. man måste motarbeta olika former av egoism. man måste vända sig mot olika former av förtryck av ickemänskliga varelser som t.ex. plågsamma djurförsök och djurfabriker.

Strävan efter universell medkänsla är drivkraften som stimulerar till ett samhälle där alla människoliv, djur och växter är lika värda.

Ekologisk balans

Vi måste värna om den livsgrundval som är nödvändig för vår existens. Vi måste inse att vi inte står över naturen, utan ingår i den. Som en del av naturen måste vi skaffa oss en ny livsinriktning som bygger på de kunskaper vi får från modern ekologi i kombination med erfarenhet och vishet som generationer före oss har vunnit genom arbete och tänkande.

Helhetstänkande

Vi måste inse att helheten ofta är mer än delarna. Man kan t.ex. inte förklara hur en människa fungerar genom att bara studera hennes celler. Och dessa celler kan man inte förstå om man bara ser till hur de ingående ämnena är uppbyggda. Vi måste därför tänka på naturen med dess ekosystem som en helhet som vi själv ingår i, där alla delar är beroende av varandras fortlevnad för själva kunna existera.

Ekosofins grundare och främsta företrädare är den norska filosofen och filosofiprofessorn Arne Næss och levde mellan(1912-2009).

Se även

Referenser

Noter

https://www.so-rummet.se/kategorier/religion/icke-religiosa-livsaskadningar/ekosofi#

Denna artikel inom praktisk filosofi saknar väsentlig information. Du kan hjälpa till genom att lägga till den.