Elektrostatisk urladdning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Blixtnedslag över Rymań, norra Polen
Varning för att utrustningen är ESD-känslig

Elektrostatiska urladdningar (på engelska ESD, akronym för Electrostatic Discharge) är ett plötsligt flöde av elektricitet mellan två föremål med olika laddning som kommit i elektrisk kontakt. Urladdningen orsakas till exempel av att isoleringen mellan föremålen skadats eller är otillräcklig för en viss spänning.

När en person eller ett föremål är laddat med statisk elektricitet och kommer i elektrisk kontakt med exempelvis ett dörrhandtag, sker en urladdning till eller från jord. Urladdningen sker genom en gnista som hoppar mellan hand till handtag. Den statiska laddningen kan vara positiv eller negativ beroende på hur föremålen laddats upp. Dessa urladdningar är vanliga och oftast harmlösa för människor, men kan vara skadliga för elektroniska kretsar. Elektronik kan påverkas av elektrostatiska urladdningar genom att gnistan bränner ett avbrott i elektronikkretsen.

Den elektromagnetiska puls som gnistan orsakar kan skada kringliggande elektronik genom att överspänningar induceras[1]. Räckvidden för gnistans elektromagnetiska puls kan variera från nästan noll och upp till hundra meter, beroende på den elektrostatiska urladdningens styrka, där extremfallet är blixturladdning.[2]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”4 Betydelsen av flera nedledare och symmetri”. Grundläggande kunskaper om åskskydd. Uppsala univeristet. 21 juni 2011. http://www.hvi.uu.se/Lightning/grundl_askskydd.html. Läst 5 mars 2013. 
  2. ^ ”2 Synpunkter på vald provningsstränghet”. Miljöprövning av ammunition. Försvarets materielverk. 16 augusti 1982. http://fsd.smart-lab.se/fsd_online/pdf/swedish/0119.pdf. Läst 5 mars 2013. [död länk]