Elgenstierna

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Elg)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Elgenstierna
UrsprungSmåland
StamfarJohan Wilhelm Elgenstjerna
Adlad1719
Sverige Sveriges riddarhus
Introducerad1720
Gradätt nr 1618
Länk URLSida på riddarhuset.se

Elgenstierna är en svensk adelsätt, som består av två besläktade grenar.

Ättens stamfader är kyrkoherden Canutus Andreæ (död 1651) i Norrahammars församling som var far till borgaren i Jönköping Israel Knutsson, som enligt Anreps ättartavlor kallade sig Elg och var gift med en Catharina Struuf. Deras son Peter Elg var kapten, och adlades år 1719 med namnet Elgenstierna samt introducerades på nummer 1618. Peter Elgenstierna var gift med änkan Catharina Pahl, bördig från Lübeck såsom dotter till rådmannen i Stockholm Johan Pahl samt släkt med den Hans som adlades Pahl. Elgenstierna fick med henne bara ett barn, Johan Magnus, som avled i barnaåren. När Peter Elgenstjerna avled 1733 slöt han därmed sin ätt.

Catharina Pahl hade tidigare varit gift med överpostinspektör Ambjörn Ulf, vars son i dennes tidigare gifte adlades med namnet Ulfhielm. Sonen i äktenskapet med Catharina Pahl, Johan Wilhelm, adlades samtidigt som sin halvbror kaptenen Peter ovan med namnet Elgenstierna, och introducerades på samma nummer 1618. Johan Wilhelm Elgenstierna till Torpunga och Ekensberg var överste och gift två gånger. Ätten fortlever med barn i andra äktenskapet, med Anna Christina Wattrang vars mor var en Anrep som var ättling till Johan Graan och Bureätten. Två döttrar gifte sig Bure, och en dotter gifte sig med prosten Jonas Blom.

Ätten delades sedan i två grenar. Den äldre grenen härstammar från major Carl Gustaf Elgenstierna till Wibynäs och hans hustru Christina Cederstedt vars mor var en Ehrenhielm. Den yngre grenen härstammar från dennes bror Magnus Reinhold Elgenstierna i dennes äktenskap med Christina Catharina Grass. sistnämnda makar blev föräldrar till titulärprofessorn överläkaren Nils Wilhelm Elgenstierna som gifte sig med en dotter till bergsrådet Jonas Cederstedt och Johanna Christina Benzelstierna, och expeditionssekreteraren Carl Magnus Elgenstierna, gift med en annan dotter till Jonas Cederstedt och Johanna Christina Benzelstierna. En sonson till den senare var genealogen Gustaf Elgenstierna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Gabriel Anrep, Svenska adelns Ättar-taflor, volym 1–4
  • Svenskt biografiskt lexikon, Stockholm 1950
  • Riddarhusets ätt- och vapendatabas