Elina Bystritskaja

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Elina Bystritskaya år 1964
Elina Bystritskaja träffar Vladimir Putin år 2008

Elina Bystritskaja, född 4 april 1928 i Kiev, Ukrainska SSR, Sovjetunionen (nuvarande Ukraina), är en rysk skådespelare, känd för sin roll som Axinia in Sergej Gerasimovs filmatisering av Michail Sjolochovs stora roman Stilla flyter Don (1958). Hon är idag bosatt och verksam i Moskva.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Under andra världskriget arbetade båda Bystritskajas föräldrar på fältsjukhus. Fadern var läkare och modern sjuksköterska. Som ung flicka bad hon att få arbeta där också. Hon gick kurser i sjukvård och fick en tjänst som laboratoriesköterska.

Hösten 1944 återvände Bystritskaja till Nezjin, dit familjen flyttade från Kiev strax före kriget, och kom in på sjuksköterskeskolan. Tre år senare avslutade hon studierna med högsta möjliga betyg. Under tiden i skolan provade hon på amatörteater. Hon kände att det var något för henne men ville först förbereda sig ordentligt och började i balettklass på den lokala musikskolan. Sedan fortsatte hon på teaterhögskolan i Kiev. Föräldrarna var starkt emot hennes yrkesval. Pappan, som var militärläkare och tyckte att dottern skulle följa i hans fotspår, besökte teaterhögskolans rektor och bad honom att förklara för Elina att hon inte hade något att göra på teater. Elina försökte som kompromiss att studera till lärare, men återvände efter ett år till teaterhögskolan. Efter att ha avslutat dessa studier 1953 började hon arbeta på teatern i Vilnius.

När hennes teater var på gästspel i Leningrad blev Bystritskaja förslagen att medverka i två olika filmer. Ett av förslagen gällde en huvudroll i en filmatisering av William Shakespeares pjäs Trettondagsafton. Hon valde det andra förslaget: en roll som läkare i filmen Neokontjennaja povest. Filmen gick upp på biografer år 1955 och gjorde henne känd över hela landet och även internationellt. Filmen visades i Paris under Den sovjetiska filmkonstens vecka och togs emot bra av publiken och kritikerna.

När Elina Bystritskaja hörde att den välkände regissören Sergej Gerasimov skulle göra filmatiseringen av Michail Sjolochovs bok Stilla flyter Don ville hon absolut vara med. Gerasimov tvekade dock och provade olika skådespelerskor i sex månader tills Michail Sjolochov sa att han skulle vilja se just Bystritskaja i huvudrollen. Elina fick rollen men blev tvungen att gå upp i vikt, lära sig den lokala dialekten, lära sig alla möjliga hushållssysslor som var vanliga i det området på den tiden. Regissören var väldigt noggrann med detaljer. Resultatet var lysande. Hennes spel var så autentiskt att kosackerna som bodde i det området vid floden Don blev väldigt imponerade och utnämnde henne till Hederskosack.

År 1958 blev Elina Bystritskaja antagen till Malyj teater (Lilla teatern) i Moskva - en av de äldsta och mest berömda teatrarna i Ryssland. Hon har hittills medverkat i 14 filmer, men mest tid ägnar hon åt teatern.

Elina Bystritskaja begränsar inte sitt liv till enbart skådespeleri. Hon har också undervisat på teaterhögskolan i Moskva. Under åren 1975-1992 var hon ordförande i det Sovjetiska gymnastiksförbundet. Bystritskaja har arbetat i olika utskott: kulturutskottet vid presidentsadministrationen, hälsoutskottet vid det ryska säkerhetsrådet. Hon är medlem och ledamot i ett antal akademier.

Elina Bystritskaja åtnjuter stor respekt och kärlek hos det ryska folket och andra folk från det forna Sovjetunionen. Hon fick hederstiteln Folkets artist i Ryssland, Georgien, Azerbajdzjan och Kazakstan. År 1998 utnämndes hon till den vackraste kvinnan i Ryssland.

Källor[redigera | redigera wikitext]